Tufft för Gästabudet – nya idéer för att finansiera

Det blir ett gästabud men "det kommer att bli ruskigt kämpigt att få ihop det" enligt projektledaren Korp Wallman. Nu tar man till nya grepp för att hitta finansiering till evenemanget.

Från Gästabudet för några år sedan med riddare mitt i Kyrkparken bland marknadsstånd och besökare.

Från Gästabudet för några år sedan med riddare mitt i Kyrkparken bland marknadsstånd och besökare.

Foto: Patrik Selsfors

Söderköping2024-05-07 07:00

Nyheten i korthet

  • Söderköpings Gästabud, ett stort evenemang som startade 2006, kämpar med finansieringen i ljuset av ekonomiska utmaningar och minskad sponsring.
  • Projektledaren Korp Wallman meddelar att de letar efter nya sätt att finansiera evenemanget, som att införa stödmedlemskap och auktioner.
  • Trots utmaningarna planerar man att genomföra gästabudet i samma storlek som förra året.

Det är besvärliga ekonomiska tider. Kommunerna höjer skatter och sparar men även företag har det tajtare och många drar ner på sponsringsengagemang.

Det här påverkar stora evenemang och nu har Söderköpings Gästabud – som startade 2006 – också noterat de bistrare tiderna.

– Ja, vi märker av det ganska mycket. Det kommer att bli ett Gästabud i år men det kommer att bli ruskigt kämpigt att få ihop det. Det tar tid och allt blir jobbigare för att vi måste skära ner och hitta bättre priser, förklarar projektledaren Korp Wallman.

– I år får vi bidrag från kommunen som gör så gott de kan, men bidragen ökar inte vilket tyvärr kostnaderna gör. Men andra bidrag vi får har minskat, dessutom är sponsringsintäkterna svåra.

undefined
Korp Wallman är projektledare för Söderköpings gästabud.

Planeringen av årets gästabud, som infaller i skiftet augusti-september, har varit i gång sedan det förra slutade. Nu har man funderat hur man ska kunna möta denna utmaning.

– Vi tänker inte gräva ner oss i ett hål utan vill i stället se hur vi kan göra det här. Vi vet att många är positiva och publiken vill ha ett Gästabud. Sedan ska man komma ihåg att det är gratis att komma på Gästabudet, om man inte väljer att gå på en betald show som till exempel eldshowen, förklarar Korp Wallman.

– Men de pengarna går ju inte till vår organisation. Vi har inga sådana intäkter överhuvudtaget.

undefined
Från Gästabudet för några år sedan med riddare mitt i Kyrkparken bland marknadsstånd och besökare.

I stället har Gästabudets organisation nu öppnat för stödmedlemskap. Det kostar 100 kronor för enskilda och 300 kronor för familjer och kan innebära extra information och vissa specialerbjudanden från samarbetspartners.

– Vi tror absolut att det finns ett stort engagemang och många som brinner för Gästabudet. Man kanske inte själv orkar jobba med det, men tycker att det absolut är värt att betala en hundralapp för att kunna gå på Gästabudet så att det ska leva kvar, säger Korp Wallman.

undefined
Magikern Arkadia är närmast att betrakta som en inventarie på Gästabudet. Nu kan man bjuda på en "magisk frukost" med honom.

Den andra nyheten är att man kommer att genomföra en auktion där priset är en "magisk frukost" med gycklaren och magikern Arkadia som deltagit i Gästabudet nära nog varje år. Detta genomförs via Tradera.

– Han kom med den här idén så vi säljer en magisk frukost med honom och ska försöka hitta på lite mer roliga saker framöver, förklarar Korp Wallman som tillägger att man siktar på ett Gästabud i samma storlek som förra året.

Man blir stödmedlem genom att gå in på en undersida till gästabud.se med en qr-kod. Sedan är det bara att swisha om man vill vara med.

undefined
Gruppen Vagando när de framförde medeltida musik utanför S:t Laurentii kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!