Sedan ungefär ett dygn tillbaka kör skidklubben så gott som alla av sina snökanoner.
Mats Sjöberg Bohlin är driftsansvarig i Yxbacken. Han och schäfertiken Tyra fungerar som ett slags radarpar i snöproduktionen. Tyra och Mats har tidigare arbetat ihop som förare och skyddshund. Tikens halsband är märkt med "väktare".
– Nu håller vi mest till här uppe i stället. Vi ska skaffa ett nytt halsband till Tyra där det står pistvakt istället, säger Sjöberg Bohlin med ett leende.
Tyra verkar inte ha något emot ett karriärbyte. Hon tycks trivas i snön som fisken i vattnet.
Mats Sjöberg Bohlin tar med Folkbladet på en rundtur i den snökanonspark som Yxbacken just nu utgör.
I huvudbacken står 13 stycken höga snökanoner. De kallas för "snölansar."
– Att göra snö är ett verkligt hantverk och jag lär mig och utvecklas varje dag, säger han.
För att kunna göra snö krävs tillgång till vatten, luft, gott om elektricitet, några rejäla pumpar och sist men inte minst fordras det minusgrader.
– Ju kallare desto bättre. Våra största snökanoner kallas för "tunnor" och de känner själva av hur temperaturen förändras. Sjunker temperaturerna så stiger snöproduktionen och tvärtom, berättar Mats Sjöberg Bohlin.
Tunnorna står framförallt vid barnbacken och nere på planen där backarna planar ut. Tunnorna har redan hunnit bygga upp ett par rejäla snöhögar som pistmaskinerna senare kan fördela ut över anläggningen.
– I januari 2016 tog det sex dygn från det vi startade snökanonerna och tills att vi kunde öppna anläggningen. Vi hoppas självklart på att ska gå lika fort och bra i år, säger Sjöberg Bohlin som just nu har en anställning som driftsansvarig på Yxbacken.
Norrköpings Skidklubb har ungefär 500 medlemmar varav många är ungdomar som tränar i alpina sporter av olika slag. Ett antal av medlemmarna lägger också ner mycket tid och obetalt arbete på att underhålla anläggningen i Yxbacken.
– Just nu står snöproduktionen i fokus. Vi har flera medlemmar som tar nattpass med snökanonerna och som sedan går vidare till sina vanliga arbeten, berättar Mats Sjöberg Bohlin för Folkbladet.
Vi får följa med honom in i pumphuset där tre olika pumpar ser till att snökanonerna får vatten och luft i goda mängder.
Han pekar på displayens mätartavlor.
– Just nu använder vi ungefär 170 kubik vatten i timmen vilket är cirka 90 procent av vårt max, säger Sjöberg Bohlin.