Motala och XL Bygg-arena var spelplats när det första steget i årets upplaga av bandyns distriktsturnering för P15-lag spelades i helgen.

– Turneringen har funnits i många år och det är 13 distrikt som är med uppdelat på fyra olika regioner, säger IFK Motalas klubbchef Pär Beckne som fått rollen som förbundskapten för Östergötland.

Östergötland ställdes i tur och ordning mot Småland, Stockholm syd och Sydväst, som innefattar lagen från Göteborg och Halland.

Av de fyra lagen så var Småland de stora favoriterna till att ta semifinalplats som lagen spelade om och det var alltså de som Östergötland ställdes mot direkt.

– Vi visste på förhand att det var de vi var tvunga att slå för att ha en chans och vi gjorde en jättematch, säger Beckne.

Östergötland ledde efter den första halvleken med 3–1 och såg ut att kunna rubba favoriterna. Men i den andra halvleken kom Småland tillbaka och lyckades vända och vinna med 6–3.

– De har August Ljung som nog är Sveriges bästa i den åldern. Vi lyckades få stopp på honom i första. Men i andra rann han igenom ett par gånger och de gick ifatt och gjorde också 4–3. Sen slank det in två till i slutet när vi chansade lite.

Efter det blev det även förlust för Östergötland mot Stockholm syd med 3–1 innan de avslutade med att besegra Sydväst med 5–1.

I Östergötlands lag ingick åtta spelare från IFK Motala.

– De var jätteduktiga. Överlag var det bra insatser så det går inte att lyfta fram någon, säger Beckne.

Vann det första steget gjorde inte oväntat Småland och Beckne menar att de är en av favoriterna att ta hem årets turnering.

– Jag tror det kommer stå mellan dem och Gästrikland.