Efter varsin heroisk vändning mot Barcelona respektive Ajax i semifinalerna tog sig Liverpool och Tottenham till finalen i Champions League.

Lagen har laddat upp i tre veckor, men på lördag är det dags. Det blir den första helengelska CL-finalen sedan Chelsea mötte Manchester United 2008.

Räkna med en inramning det slår gnistor om och en Glenn Strömberg som stönar friskt i kommentatorshytten.

Liverpool var i final även förra året. Då blev det förlust mot Real Madrid. Nu är fansen ute efter revansch.

– Tottenham är ett läskigt motstånd. De är duktiga och har inte samma press som Liverpool. Visst, Liverpool kan inte begära ett bättre läge att vinna Champions League än mot Tottenham i en final, men jag hade hellre mött Ajax, säger IFK Norrköpings försvarare Henrik Castegren.

Castegren växte upp med Liverpoolhalsdukar och klubbens matcher på tv. Hans pappa håller på det röda laget från nordvästra England.

– Så det blev naturligt att det blev mitt favoritlag också. Ett starkt minne är 2005 när vi vann Champions League-finalen mot Milan. Då blev det att man verkligen började gilla Liverpool. Sedan dess har det varit mycket upp och ner för klubben, men nu är vi på rätt väg, säger Henrik Castegren.

Liverpool tog hela 97 poäng i Premier League. En magnifik poängskörd, men det räckte "bara" till en andraplats, en poäng bakom Manchester City.

– Liverpool har gjort en superbra säsong. Och om man ser det objektivt så är City ett bättre lag. De har dominerat fler matcher på ett sätt som Liverpool inte har gjort. Sedan är det så klart surt att inte vinna ligan efter bara en förlust (mot just City), säger Henrik Castegren.

Finalen i "Champions" är sista chansen att ta en tung titel den här segerrika säsongen. Men också en risk att göra bokslut tomhänta.

– Just nu känner jag bara att det ska bli roligt. Men när det har gått några minuter, så kommer säkerligen nervositeten krypande, säger Castegren.

– Även om vi inte vinner finalen, så har det varit en riktigt bra säsong. Men klart att det vore jättesurt att torska mot ett annat lag från England i ett sånt här läge.

Hur ser du matchen?

– När det gäller så här mycket ser jag gärna matchen i lugn och ro hemma med flickvännen, kanske att någon mer är där. Min pappa är likadan. Han såg matchen mot Barcelona på O´Learys, men ska se finalen hemma. Att vi gör så kanske beror på att man har haft en del motgångar som Liverpool-supporter. Det är tryggare att se matchen i hemmet.

Vad tippar du?

– Jag tror på en öppen Premier League-match. Liverpool kommer garanterat att göra mål. Tottenham också troligtvis. Jag säger 3–2 till Liverpool.

En annan lokal fotbollsprofil i Norrköping som kommer att se CL-bataljen med största intresse är Jan Melle, tränare i Smedby AIS.

Det spritter av förväntan i Melles kropp.

– Men mina barn är lite sura på mig. Av någon anledning håller de också på Tottenham (skratt). Vi har sett slutspelet i CL ihop. Men på lördag är jag i Uppsala på en årlig grej med mitt gamla fotbollsgäng. Vi ska ha femkamp på dagen och sen har vi bokat en restaurang där vi ska se matchen. Jag är ensam "spursare" där medan det är ett gäng som håller på Liverpool, säger Jan Melle.

Jan Melle fattade tycke för de vitklädda finlirarna från norra London när han var sju-åtta år. Argentinaren Osvaldo Ardiles tekniska spel i Tottenham förtrollade Jan Melle som lekte att han var Ardlies när han spelade fotboll på gatan.

Melle vande sig vid att Tottenham var ett mittenlag i England. Klubbens uppgång de senaste tio åren har ibland varit svårt att ta in. Men klart som tusan att det är positivt.

– Den här Champions League-finalen är ju solklart den största matchen i mitt liv som Spurs-supporter, säger Melle och lägger till:

– Och jag har en bra känsla. All press är på Liverpool och jag tror på seger för Tottenham. Liverpool är ett fantastiskt lag, men Tottenham har fått ihop en gruppdynamik som är svårslagen. Kolla bara på deras insatser borta mot City och borta mot Ajax i kvarten och semin.

– Liverpool har en omänskligt bra trio i anfallet. Men förutom Van Dijk, så tycker jag att Tottenham har ett bättre försvar.

Vad tror du om Harry Kane?

– Av det jag har läst så är han fit for fight. Men frågan är hur formen är? Han är ju rejält matchotränad. Samtidigt är det en utpräglad målskytt och det kan vara en vass inhoppare att sätta in om det krävs.

Precis som Henrik Castegren, så tror Jan Melle på en målrik historia.

– Vad matchen slutar? Oj, jag säger 3–2 till Tottenham, säger Jan.

För att hitta Tottenhams senaste titel får vi backa bandet till ligacupen 2008.

I samma turnering 2012 var den senaste gången som Liverpool fick lyfta en pokal.

På lördag får ett av lagen fira i eufori efter att ha vunnit världens största klubblagsturnering.

Frågan är vem som mår bäst efter slutsignalen av Henrik Castegren och Jan Melle?