LÄS MER: Krönika: Något måste göras

LÄS MER: Siffrrorna som talar emot Hästen

LÄS MER: "Svider att de ligger där de gör"

Artikelbild

En säsong med få ljuspunkter. Sist i serien och stora problem att vinna matcher.

Vita Hästen lider.

Fansen med.

Fredrik Jensen, klubbens tidigare VD, känner en oro var klubben är på väg.

Artikelbild

– Det är jobbigt att titta på, säger han.

Är det sämre än förväntat?

Artikelbild

– Jag trodde det skulle bli en jobbig säsong, det är en tuff serie. Konkurrensen är ganska tuff, det är inget konstigt att det är tufft. Det har varit tufft varje säsong sedan Hästen kom tillbaka till allsvenskan.

Kan du sätta fingret på något specifikt som fallerat?

– Jag vet inte. Det är farligt att uttala sig om sånt där när man inte ser helheten men det var nyttigt att man fick in Beck (Mattias) och Josefsson (Daniel) för erfarenhet och rutin har det inte funnits ett överflöd av. Nu har man fått in det. Sedan är det svårt att gå med två så orutinerade målvakter. Det har många lag provat innan och det kan funka men det är chansning som inte gått hem, kan man säga.

– Det är inte lätt att ersätta en sådan som Palmberg (Rickard) även om Rommel (Henrik) gjort en massa mål i framför allt power play. Palmberg försvann och August Gunnarsson har gått skadad hela säsongen, det är två spelare som gjorde en stor del av målen. Men en erfaren målvakt är alltid bra att ha när det är tufft. Sjögren och Brage vann matcher åt laget när man spelade dåligt. Sedan är både Kokman och Smed Hellgren duktiga målvakter men det är mer än att vara en tekniskt duktig målvakt, du måste ha rutin och psyke för att palla med det och det får du genom att spela mycket. Det tar tid.

Är du orolig att Hästen skulle få problem i ett kval?

– Jag har inte tillräckligt bra koll på division 1-lagen. Jag sitter inte kollar på webbsändningar som förr. Då hade jag full koll på spelare och lag. Ett kval är alltid ett kval. Det är alltid svårt att komma uppifrån och möta lag som tycker att det är höjdpunkten på säsongen. För lagen uppifrån är det tvärtom, det är kniven mot strupen. Men man ska komma ihåg att det är hälften av matcherna kvar. Jag vet hur många människor, timmar, kraft och energi det tog för Vita Hästen att ta sig upp i allsvenskan. Det vore väldigt, väldigt tråkigt om de åkte ur.

Om du fick ta på dig sportchefskostymen: Vad hade du gjort då?

– Det beror på vad man har för pengapung men jag hade nog försökt hitta, kanske låna in en rutinerad målvakt. Det är trixande för att hitta en sådan. En målvakt skulle jag absolut satsa på.

Finns det att hitta, säg en Pontus Sjögren?

– Svårt att svara på. Jag har, som sagt, inte samma koll som tidigare. Jag har inte stenkoll på marknaden i och med att jag inte är i branschen längre men så här års brukar det röra på sig. Det går säkert att hitta, det är inte bara skicklighet. Man måste vara aktiv på marknaden, höra sig för, ställa frågan. Att vara sportchef är ett hantverk. Det är inte lätt för Leffe Strömberg att vara tränare och sportchef i det här läget. Båda rollerna tar enormt mycket tid. Jag avundas honom inte.

Är han rätt man att leda laget?

– Det har jag ingen åsikt om. Det vet jag inte. Jag är inte tillräckligt nära laget för att bedöma det. Jag hoppas det. Det är alltid svårt att byta tränare, det är dyrt och så vidare.

Hur stor är smällen om Hästen skulle åka ur?

– Jag vet hur mycket jobb, tid och ansträngning det var att ta sig upp. Det skulle vara ganska tuff smäll, men det är så i idrott. Det går i vågor. Man vet hur det var när IFK vann SM-guld 2015. Då var det inte länge sedan de hade var nere i skiten och vände. Man ska inte måla fan på väggen. Det är inte slut med hockeyn i Norrköping för det men det är nålsöga man ska ta sig igenom.

Tror du att de fixar det?

– Jag hoppas det. Det är så många människor i Norrköping som brinner för hockeyn. Det är viktigt för östgötahockeyn med. Det är inte bra att det bara finns ett elitlag i Östergötland. Intresset, rekryteringar. På alla vis vore det synd, men nu är bara halva säsongen spelad.

Saknar du hetluften något?

– Ytterst sällan, och inte i de här lägena. Det är ganska skönt att titta från sidan av. Jag vet hur mycket jobb och slit det är. Det är jobb dag och natt. Jag är ganska glad som supporter.