Först en sejour i Tyskland, sedan en i Holland. Viktor är nu tillbaka på svensk mark. 80 procent av tiden läggs i familjeföretaget som sysslar med bergvärme. Resterande tid lägger han på hästarna. Störst fokus ligger på stoet Atina – ett projekt som lovar gott inför framtiden.
– Hon är bättre än alla hästar jag suttit på tillsammans, säger Viktor.
Men det har inte varit en dans med rosor att få det bruna stoet att samarbeta. Innan Viktors pappa Per Melin köpte henne från Holland hade hon gått med föl. Och var inte ens inriden.
Viktor sysslar sysslar inte med inridning längre och skickade därför iväg Atina till Björn Svensson, specialiserad på just unghästar.
Stoet gav dem en match och flera gånger var samtliga inblandade, utom pappa Pelle, beredda att lägga ner projektet.
– Hon var helt på noll innan vi började. Det tog ett år att rida in henne. Vid något tillfälle sa de Björn faktiskt till mig att ”den här hästen är för crazy. Det går inte”, säger Viktor.
– Men pappa höll fast; jobba lugnt och metodiskt vidare, det är hon värd. Vi sa till Björn, löshoppa henne så förstår du vad vi menar. Efter det gav Björn henne en sista chans.
Det var precis vad Atina behövde. Och när hon väl lossnade så gjorde hon det ordentligt. Iallafall ridmässigt.
– Jag fick hem henne och provade direkt att rida. Jag bara, shit, det här är bra!
I box och i hantering har hon fortfarande åsikter, så som många ston.
– Det har hon. Men jag försöker hålla henne på bra humör. Det går åt en del uppmärksamhet – och godis. Man får klappa henne medhårs, säger Viktor.
På tävlingsbanan visar den holländska importen aldrig humör.
– Hon har i stort sett inte rört en bom, säger Viktor Melin.
Tillsammans skyndar de långsamt, med goda resultat. Atina har till exempel varit nolla i 13 av de senaste 15 140-klasserna.
– Hon är väldigt försiktig. Jag har aldrig varit med om en häst innan som läser av situationerna så pass fullständigt. Den är som en målsökande missil, säger Viktor.
Jens Fredricson har vid tillfälle sagt att Atina påminner om Lunatic i sättet. Det är ett löfte om framtiden om något.
– Hon är väldigt vass och väldigt speciell. Och väldigt, väldigt klok, säger Viktor.
Atina är inte det första speciella stoet som kommer i hans träning. Han gillar hästar med nerv och med humör. De där som kräver en extra insats, men som ändå gör sitt bästa på tävlingsbanan.
Tävlingsryttaren Douglas Lindelöw brukar skämtsamt säga att om hans häst Talina var en människa skulle det kunna vara hans flickvän, baserat på temperamentet. Viktor Melin har inte riktigt samma känsla för Atina.
– Haha nej, om hon vore en människa skulle det vara den sista människan i världen jag var ihop med!
Förutom Atina har Viktor ett antal andra hästar i träning. Bland annat två femåringar som lovar gott. Men just nu är det full fokus inför debuten i 150-hoppning som sker i Helsingborg vecka 5.
– Det känns som att det är dags att ta upp henne på de höjderna nu. Vi har skyndat väldigt långsamt, säger Viktor Melin.
Målet är att kvala till U25 EM.
– Det finns en förhoppning att vi kan det redan i år. Det är min sista chans som U25. Men sen är det mycket som spelar in. det finns väl 7–8 U25 ryttare som har flera bra hästar att spela med. Men man vet aldrig i den här sporten. Det kan räcka med att någon får en häst skadad samtidigt som jag peakar. Det finns helt klart en chans att ta sig dit, säger han.
Ryttarkarriären började mer eller mindre redan i vaggan. Pappa Pelle Melin har alltid varit en del i träningen och är så fortfarande – även om det är Viktor som rider hästarna nu.
– Men han är alltid med. Jag gör ingenting i träningen utan att han är delaktig, säger Viktor.
Så har det alltid varit. Karriären började, som för så många andra, med en shetlandsponny.
– Den går faktiskt kvar här på gården än! Jag red lite och tyckte det var kul som fasen. Sen såg jag pappa rida och så tänkte jag att 'det där kan väl inte vara så svårt' och så började jag.
Så småningom var det dags att köpa en tävlingsponny och på den vägen var det.
Som större fick Viktor ta över pappas hästar. Bland annat stabile Sydney som nu är 18 år och pensionerad. Tillsammans med valacken har Viktor lärt sig enormt mycket.
– Han har ställt upp på allt verkligen – för en jävla junior på de där höjderna.
Men en dag var det dags att lägga tävlingsskorna på hyllan för gamla Sydney. Och även om Viktor försöker hålla distans till tävlingshästarna var det känslosamt.
– Man måste nästan det. Man vet att många kommer att åka. Man måste nästan försöka se det mer som än tävlingskompis än ett husdjur säger han.
Men Atina är speciell erkänner Viktor. Så även Sydney.
– Sista starten jag gjorde med honom red jag mer eller mindre hela vägen in i boxen. När jag hoppade av honom den dagen kändes det att det var nog sista starten. Jag tänkte ”tack snälla för alla gånger du ställt upp”. Det var lite sentimentalt faktiskt.
Nu är det mest häst och jobb i familjeföretaget som gäller. Men även löpning är en stor del av Viktors liv.
– En dag ska jag springa ett maraton, säger Viktor, och erkänner att han egentligen inte tycker om att springa. Om det inte är på tävling förstås.
– Det är en viss skillnad om man står där med en massa andra idioter. Då blir det en annan sak. Då vet man att det är fajt, säger han.
Målet är halvmilen under 18 minuter. Varje tävlingsfri helg letar han lopp. Just träning och att hålla igång ger fördelar även i ridningen menar Viktor. Inte minst för att hålla sig skadefri.
– Jag är nog den enda jag vet som faktiskt stretchar innan varje ridpass. Jag får ont annars.
Just skaderisken är också anledningen till att Viktor inte längre sysslar med inridning. Risken att ramla av är för stor.
– Jag är inte rädd för att det ska göra ont. Men om jag skulle ramla och bryta en hand eller så så har vi problem. Det blir för kännbart, säger han.
Till sin hjälp med sånt har han istället flickvännen Klara Lindström, stallets ansvariga klippa.
– Skulle inte klara det alls utan henne. Hon är ovärderlig och hjälper till med allt. Det är verkligen otroligt viktigt att ha bra folk omkring sig, säger Viktor.
Nu blickar han framåt mot årets starter. Ett antal 150-hoppningar står på menyn, med första start om bara ett par veckor.