2–3-förlusten mot Almtuna krossade det sista slutspelshoppet.

Vita Hästen avrundar hemma på fredag. Seger mot Mora spelar ingen roll – laget hamnar utanför topp åtta som var ambitionen när säsongen startade.

Peter Eriksson som har sin tröja hissad i Himmelstalundshallens tak är rak och ärlig i sin analys.

Artikelbild

| Conny Gyllander (vänster) och Peter Eriksson till höger ger sin syn på Vita Hästens säsong. I mitten: Rickard Rauge. Bilden togs i samband med att trion fick sina tröjor upphissade i taket i Himmelstalundshallen.

– Jag har haft det på känn hela säsongen. Jag sa från början att jag är glad om de hänger kvar, säger 57-åringen som följer laget nära.

Vad har du saknat?

– Nu är jag ju känd för att vara ganska kritisk men truppen håller inte. Det saknas bra ishockeyspelare. Det saknas både det ena och det andra för att det ska bli bra. Jag tycker att man gjort det bra, att vara med så pass högt upp med det material man har. Nu kanske jag är kritisk i överkant men det är för många som inte bidrar och det håller inte över 52 omgångar. Det är omöjligt.

Något som går att bemöta med att ekonomin är begränsad.

– Jag ska inte klaga på de som värvar spelare. Det är inte det lättaste men jag tycker inte att man lyckats speciellt bra de två senaste åren. Det går inte att byta ut 15 spelare varje år. Det blir ingen kontinuitet.

Men är inte det ett dilemma som alla klubbar i allsvenskan dras med?

– Det går att byta ut tio-tolv spelare varje år om du har två riktigt bra femmor men nu har man bara haft en fungerande femma som varit intakt och fungerat bra.

Peter Eriksson uppskattar att han sett mellan 35 och 40 Hästen-matcher båda hemma och borta.

Han säger att han är förstående till klubbens ekonomiska situation och att det påverkar förutsättningarna att bygga en stark trupp.

– När det inte finns pengar är det svårt. Därför är det extra viktigt med vilka spelare som kommer. Jag tycker att man kunde tagit andra beslut, men det är inte jag som bestämmer. Klubbar med ännu mindre medel har lyckats bättre än Hästen, fortsätter Peter Eriksson.

Och tycker inte att samarbetet med Örebro har varit speciellt lyckat.

– De flesta som kommit har ju försvunnit. De spelar några matcher sen är det bra. Det är samma sak här – det är fyra nya varje år. Jag tycker inte att det är en bra lösning, utvecklar Firsov.

Är Jonas Johnson rätt man att leda laget?

– Det är inte så lätt för honom. Han kastades in i det här. Jag tyckte han var en fantastisk spelare själv. Nu får han vara med och bestämma vilka typer av spelare han vill ha. Det är viktigt.

Conny Gyllander – även han med sin pensionerade matchtröja hissad i taket – sitter i styrelsen och tycker att det är ojämnheten som kostat en slutspelsplats.

– Vi har vunnit fel matcher. Hade vi vunnit mot lagen runt omkring oss hade vi varit bland de åtta bästa. Målvaktsspelet har fungerat bra. Med Pontus (Sjögren) blev vi stabilare och Emil (Jidskog) hade en jobbig inledning men har varit duktig. Jag har förtroende för båda, säger den tidigare stormålvakten och fortsätter:

– Det har varit lite för många juniormisstag i försvarsspelet. Sidledspass i stället för att ta bort pucken rejält. Anfallsmässigt har vi gjort för lite mål. Det blir en pressad situation.

Gyllander ser även ett samband mellan ett turbulent år i organisationen och resultatet på isen.

– Det är bara att kolla på sig själv. Är det rörigt på jobbet är det svårt att prestera sitt bästa. Den sista procenten saknas men jag är imponerad av killarna som bet ihop och körde på. Det gäller även Jonas och "Grizzly" (Fredrik Eriksson, assisterande) och alla andra runt om laget. Det kommer att bli en framgångsfaktor till nästa säsong, resonerar Gyllander.

Vad vill du se nu?

– Behålla många spelare. Man tappar alltid men inte att det blir så många nya. Två stabila backar och två stabila forwards.

Någon drömvärvning?

– Niklas (Czarnecki) kan det där. Han har bra krokar ute. Vi får försöka hitta spelare som vi kan utveckla som stannar. Rickard Palmberg är ett bra exempel, svarar Conny Gyllander.

Vad tar ni med er?

– Engagemanget runt omkring. Det är många ledare som fortsätter gnuggandet trots att det är svarta rubriker i media. Alla frivilliga som stöttar och hör av sig. Insamlingarna. Det är ingen katastrof att missa topp åtta men det hade det hade varit bra att få några hemmamatcher till och falla med flaggan i topp.