Fredagskvällen i Split bjöd på skarpa kontraster. Tusentals rödvitrutiga fans vällde ut på gatorna, där biltutorna signalerade att Kroatien hade kört över Serbien i EM-premiären.

Samtidigt satt det svenska handbollslandslaget hemma på hotellet och deppade. Chocken och knocken mot Island – 24–26 efter en blågul mardrömstart – har satt Sverige i ett tufft läge inför fortsättningen av turneringen.

Det kändes väldigt tungt på kvällen, men vi har inte råd att deppa för länge. Vi hade ett snack när vi kom tillbaka till hotellet, om att försöka hitta tillbaka till vår "goa" feeling som vi har haft tidigare, säger målvakten Mikael Appelgren.

"Äpplet" gjorde ett vasst inhopp och var en av få svenskar som stod att känna igen i premiären.

Det låg oss nog lite i fatet att vi kände att vi måste vinna mot Island, eftersom vi kanske har lite mer press på oss nu eftersom vi gjorde ett bra VM senast.

TT: Men nu måste ni verkligen vinna mot Serbien.

Precis. Men om vi bara kan vara glada och avslappnade på planen kommer det gå jättebra, säger Appelgren.

Rensade skallarna

Efter en natt med halvdan sömn och grubblerier åkte svenskarna in till gamla stan, för att få ett miljöombyte och rensa skallarna inför söndagens match mot Serbien. På pressträffen på hotellet någon timme senare var det rätt positiva och optimistiska tongångar, trots allt.

Det var skönt att få sätta sig i solen och ta en kopp kaffe, jag tror att vi alla behövde det för våra huvuden. Vi kan rabbla upp hundra lag som har förlorat en öppningsmatch i ett EM, så vi tänker inte att det är kört på något sätt, säger Lukas Nilsson.

Förbundskapten Kristján Andrésson aviserar inga stora förändringar i laget. Det handlar mer om att spelarna inte ska underprestera som mot Island.

Vi var väldigt missnöjda med vår arbetsdag i går, men nu behöver vi fokusera framåt. Vi har i 14 månader visat att vi har ett spel som funkar internationellt, och det ges ingen tid att gå ned på djupet och börja förändra massa saker. Men vi behöver spela bättre försvarsspel, vi behöver springa mer i kontringarna och ha en bättre bredd och djup i anfallsspelet, så att vi skapar fler kantlägen, säger han.

Kan vinna gruppen

Vill man se det riktigt positivt har Sverige fortfarande möjlighet att ta sig vidare till mellanrundan i Zagreb med full pott. Men då krävs att alla resultat går rätt väg de kommande dagarna och att Island hamnar sist i gruppen.

Absolut, och det har spelarna säkert full koll på själva. Men det är inget vi pratar om nu, först måste vi slå Serbien, säger Andrésson.