Fredrik Petersen är skåning från IFK Ystad, med OS-silver 2012 och flera utländska klubbfinaler på meritlistan. Men nu står han inför sin första SM-final, som 34-åring i HK Malmös tröja.

En final som också är den unga klubbens första. HK Malmö bildades 2007 med rötter i tre föreningar. En av dem var IFK Malmö, men den klubbens förstaplats i högsta serien 1974 räknas inte in bland HK:s meriter.

Ganska snart efter seriesegern kom tunga årtionden för handbollen i Malmö, en stad där fotboll och ishockey drar till sig mycket av sportintresset. När HK bildades var målet att etablera klubben i högsta serien.

Vi tog fram egna strukturer. Ny klubb, nytt namn. Det är alltid svårt att bygga upp något nytt, när man inte har historia och tradition, säger Jörgen Rasmusson, ordförande i HK Malmö.

Men nu är den unga klubben vid toppen. Värvningar av etablerade profiler, som Fredrik Petersen, målvakten Dan Beutler och nuvarande tränaren Stian Tønnesen, har hjälpt till.

Har slagit Kristianstad

Efter flera slutspel där Malmö har åkt ut direkt i kvartsfinalen, tog sig laget i år förbi både Sävehof (3–0 i kvarten) och Alingsås (3–2 i semi).

En stabil, bra säsong. Att vi kom på andra plats i grundserien var väldigt bra, säger Fredrik Petersen, som är kantspelare till vänster och straffskytt.

Malmö har också en särskild merit inför finalen. Man har slagit Kristianstad, som är regerande mästare, seriesegrare och finalmotståndare, i två av tre ligamöten denna säsong.

Vi förlorade med ett mål borta, men vann två hemmamatcher, säger Fredrik Petersen.

Segerreceptet var det vanliga, enligt honom.

Målvakts- och försvarsspel är vår styrka, och blir lite av nyckeln i finalen, säger Petersen.

Publikrekord

Men hur har handbollsintresset i Malmö påverkats av framgången?

Det är ingen stor skillnad. Men vi kör på ändå. Vi kan bara vinna matcher, säger Fredrik Petersen.

Klubbens ordförande tycker annorlunda.

Handboll är en snackis i Malmö nu, säger Jörgen Rasmusson.

Den avgörande semifinalen sågs av 3 000 åskådare, nytt publikrekord för HK Malmö i Baltiska hallen.

Vi förlorade med ett mål borta, men vann två hemmamatcher.

Fredrik Petersen om Malmös möten med Kristianstad.