Den 29 september är Östgötamaran tillbaka. Efter att ha avgjorts 2015 i ett lopp som då gick mellan Linköping och Norrköping har det varit uppehåll ett par år.

Och när loppet nu återkommer blir det ett rent stadslopp på Norrköpings gator. Under måndagen presenterades en del av idéerna utanför Mirum Galleria i Hageby där loppet kommer passera.

– Det här blir centralt på alla sträckor, säger Nina Svenman som är projektledare för loppet.

Artikelbild

| Startskottet för arbetet med Östgötamaran 2018 har gått. Från vänster: Robin Almqvist, Östsvenska Handelskammaren, Peter Löfquist, Mirum Galleria, Nina Svenman, projektledare för loppet, Lasse Fredrikson, arrangör och Reidar Svedahl, Norrköpings kommun.

Mirumchefen Peter Löfquist ser positivt på att kunna bidra under loppet.

– Det är roligt att man involverar så många delar av staden, det utgår centralt (Tyska torget), går ut på landsbygden när det gäller maran och förbi oss här. Vi ska försöka skapa folkfest här, det kanske inte Göteborgsvarvs-samba första året men om vi får tradition på det så ska det bli en folkfest, säger Löfquist.

Loppet kommer avgöras som hel- och halvmara, ett millopp, en stafett och ett barnlopp. Det finns flera distanser att välja på med andra ord. Målet är 1 000 löpare i år.

– Vi vill på sikt nå 10 000. Rimligt? Det vet jag inte men det är dit vi ska, säger arrangören Lasse Fredrikson.

Artikelbild

| Startskottet för arbetet med Östgötamaran 2018 har gått. Från vänster: Robin Almqvist, Östsvenska Handelskammaren, Peter Löfquist, Mirum Galleria, Nina Svenman, projektledare för loppet, Lasse Fredrikson, arrangör och Reidar Svedahl, Norrköpings kommun.

– Man måste sikta mot stjärnorna, säger Nina Svenman.

Är det lättare att arrangera nu när ni jobbar i en och samma stad?

– Det tycker jag faktiskt. Det är väl en av anledningarna att vi drar in det i stan. Att det blir ny publik och att det händer saker runt omkring. Vi vill förena kultur och fritid, svarar Nina Svenman om tanken med att ha det under Kulturnatten.

Kommunalrådet Reidar Svedahl (L) säger så här om att arrangemanget återuppstår med Norrköping som bas.

– Roligt att det är under Kulturnatten. Jag som är från Norge tycker idrott är kultur. Kom inte till Norge och säg att skidor inte är en kulturell företeelse, det är det mest kulturella som finns. Vi som kommun har 11 500 anställda och kan vi få ner sjukanmälningstalet med en dag per person och år är det en stor besparing och vinst i välfärden, säger Svedahl om hälsoaspekterna i att det finns fler alternativ för motion.

Representanter från Östsvenska Handelskammaren var med och sprang redan 2015. Robin Almqvist räknar med att det blir samma nu.

– Jag tycker det är viktigt av många anledningar. Det skapar liv i staden och visar upp regionen och vårt vackra område. Både för oss som bor här och de som kommer utifrån, säger han.

Anmälningarna har börjat komma, även om det är ett tag kvar än.

– 25 är anmälda i dagsläget. Vi hoppas även det ska komma folk utifrån, den längsta senast var från Haparanda, säger Nina Svenman.