För 18:e gången är det dags för hoppeliten att besöka Norrköping International Horse Show på Åby RK. Det här veckoslutet är det de lite mindre klasserna som avgörs medan de riktliga elitklasserna står på schemat torsdag till söndag i nästa vecka.

– Till vår glädje är det fullbokat även den här gången. Vi har drygt 1 200 starter den här helgen och strax över 1 000 nästa helg, säger tävlingsledaren Claes Pettersson.

435 ryttare tävlar på närmare 1 000 hästar. Swedish 7-Star Spring Tour blir det stora nästa helg.

Artikelbild

| Claes Pettersson.

– Det är femte året som touren genomförs. Vi blir den andra deltävlingen av totalt fyra. Det är 500 000 kronor i prispengar. Touren är främst för att svenska ryttare ska kunna hoppa på hemmaplan med samma kvalitet som om de hade behövt åka till Holland eller Tyskland, berättar Claes.

Vad är anledningen till att ni lockar så många varje år?

– Trivselfaktorn, arenakänslan med inramningen och nära till allt, underlaget och bra sportsliga förutsättningar. Vårt helhetskoncept gör att ryttarna tycker om att komma hit, säger Claes.

Malin Baryard-Johnsson finns inte med i år då hon är upptagen med tävlande i Italien. Många andra starka namn finns med i startlistorna, inte minst de lokala toppryttarna Cornelia Rylén, Fredrik Spetz, Sissela Smith, Viktor Melin, Helena Lundbäck, Mia Granström, Matilda Pettersson samt syskonen Andrea och Emma Falk.

Det riktigt stora namnet blir dock Peder Fredricson, dubbel OS-silvermedaljör, EM-guldmedaljör förra året och Jerringprisvinnare de två senaste åren. Han har bland annat med sig landslagshästen Zaloubet.

Lite andra kuriosasiffror: 250 funktionärer jobbar på tävlingen, totalt omkring 60 000 kilo hö och 537 000 liter vatten går åt under dryga veckan.