Den förre ÅFF-spelaren har tagit över ledarskapet i anrika Åby IF.

Han har varit assisterande i både IFK dam och Smedby dam tidigare, men det här är första gången han är huvudansvarig och det märks att Örjan brinner för uppdraget.

– Jag jobbade på Smedbys kansli tidigare, främst med marknadsfrågor, men kände att jag ville jobba mer med fotbollsbiten och la ut lite krokar och då hörde Åby av sig. På den vägen är det. Det känns askul att bara få jobba med fotboll nu, säger Bäckstrand som är tränare för A-laget men också är med och driver klubbens ambitionsgrupp.

Artikelbild

| Premiär. Åby inleder division 4-säsongen i dag med match borta mot Svärtinge.

En satsning klubben gjort där ungdomsspelare får chansen att träna extra tre gånger i veckan.

– Många vill ju ta steget till IFK och för att göra det måste man lära sig att träna väldigt mycket. Det är en jättebra grej det här.

Engagemanget är det inget fel på.

Tvärtom.

Artikelbild

| Optimistisk. Örjan tror och hoppas att Åby ska kunna vara med i fyrans övre skikt. "Topp-fyra tycker jag att vi ska klara av", säger han.

Det kan nästan bli lite väl mycket menar Örjan.

– Jag blir helt slut under matcherna. Det känns som att jag är inne på planen. Det är något jag måste träna bort, säger 36-åringen.

Artikelbild

Herrlaget inleder division 4-säsongen i kväll och tar sig an Svärtinge borta i premiären. Åby som var nykomling i fyran i fjol slutade på en fin fjärdeplats då. Målet är att vara med och slåss i toppen i år igen.

– Topp-fyra tycker jag att vi ska klara av. Men vi har ju tappat Christoffer Tapper Holter till Sylvia som jag tycker var fyrans bästa spelare i fjol och det betyder ju en del. Å andra sidan så har vi en frisk Sebastian Francisco nu och så har vi fått in en annan bra anfallare i David Kristiansson från Bråvalla. Vi har flera bra forwards så jag hoppas att vi ska kunna göra mycket mål.

Förutom Kristiansson har även Jacob Ohlin anslutit.

– En duktig innermittfältare som är från Åby från början men som inte spelat på något år nu.

Hur kommer du sätta din prägel på laget?

– Jag kommer nog försöka ta med mina styrkor. Christoffer Tapper Holter som var tränare tidigare har gjort ett jättejobb med passningsspelet så det kände jag att vi inte behöver utveckla. Däremot behöver vi bli bättre i det direkta spelet. Vi vill vara bollförande men även kunna slå lite längre bollar och hota mer. Sedan gillar jag högintensiv fotboll och högt presspel. Det var lite så jag var som spelare själv.

Åby har även tagit sig vidare till åttondelsfinal i Danske Bank herrcup. Laget slog Ektorp Talent med 3–2 i 16-delsfinalen i tisdags och nu väntar ett intressant möte med Sylvia – där förre Åby-profilen Tapper Holter nu spelar.

– Vi får möta klubbens gamla tränare. Det blir askul, säger Örjan Bäckstrand.