LÄS MER:Irman: "Jag vill ta mig till UFC"

LÄS MER:Smajic mot Vicic blir huvudkortet

När Anders Ohlsson bodde i Blekinge drog en kompis med honom på taekwondo. Efter drygt två år dök det upp ett tillfälle för att testa shootfighting på ett läger i Båstad. Efter det var han fast.

Artikelbild

| Här ger Anders LHC:s Sebastian Karlsson en riktig match under brottningsträningen.

– Det är otroligt bra och jobbig träning. Jag har tydligen en förkärlek för att plåga mig själv, säger Ohlsson och skrattar innan han fortsätter:

– Många tänker att det är testosteronstinna snubbar eller tjejer som slår på varandra. Men det är mycket bättre sammanhållning än när jag spelade fotboll. Det blir inte den här tävlingen om att man ska platsa eller inte i ett lag. Inom MMA platsar alla bara att man är på olika nivåer.

År 2000 flyttade Anders till Linköping för att plugga till civilekonom på Linköpings Universitet. Han gick med i en studentförening som hette Lifak som var inriktade på traditionell kamsport. Den har med tiden utvecklats till Kamsportcentret, som numera är ett mer tävlingsinriktat kamsportsgym. Anders blev ordförande för centret 2007 och 2012 smög han igång sitt företag, EndeavourAthletics, som han tog tag i på allvar 2017 och nu driver tillsammans med sambon Sara Måbäck.

– Jag jobbade på Danske finans i nio år och under tiden skötte jag Kampsportcentret med tävlingar och träningar. På grund av att jag tyckte det var kul gick jag en PT-utbildning och tänkte att jag skulle prova på att starta igång företaget lite. Jag gick ner till halvtid och testade. Samtidigt blev det lite förändringar på banken som jag inte riktigt gillade och då chansade jag med att satsa helt på företaget. Visst, jag hade en trygg anställning och trivdes, men det var inte det jag brann för. Jag vill inte ångra mig när jag sitter på ålderdomshemmet och tänka att jag inte vågade. Det här brinner jag verkligen för och då går det rätt lätt, säger Ohlsson och ler.

Artikelbild

| Anders Ohlsson.

Förutom sitt engagemang i Kamsportcentret är han också förbundskapten för MMA-landslaget, är med och dömer i UFC och tränar nu LHC:s olika lag i brottning.

– Jag har pysslat med brottning för de lagen med yngre spelare i LHC i drygt tre år och de har varit nöjda med det. LHC ville sedan ha hjälp med att få bukt på problemet de haft med hjärnskakningar, samtidigt som brottning är en bra försäsongsträning, vilket gjorde det till en bra kombination. Tanken är att det här ska vara långsiktigt och då tror jag att det kan bli riktigt bra. Jag får möjlighet att börja från grunden vilket gör att det inte blir något hafsigt utan vi kommer bygga upp allting sakta, säger Ohlsson.

Det som Anders dock är mest aktuellt med just nu är att han, tillsammans med Samuel Ericsson, grundat Linköpings nya MMA-gala, Excellence fighting championship. Lördagen den 4:e maj samlas kampsportsintresserade i Sporthallen för att se den förvandlas till ett stort kampsportsevent där bland annat Kamsportcentrets IrmanSmajic går en av huvudmatcherna.

– Det känns lite overkligt nu faktiskt. Vi började för drygt ett halvår sedan med att diskutera och när vi väl bestämde oss har allt gått snabbt. Eftersom Samuel är så bra på marknadsföring fick vi mycket publicitet väldigt snabbt. Hela MMA-Sverige visste om galan och folk köpte VIP-biljetter innan vi ens släppt en match. De tänkte nog att det där kommer bli riktigt bra, säger Ohlsson och ler stort.