Vad är du beredd att offra för ditt favoritlag?

Handen på hjärtat nu: Hur viktig exakt är fotbollen för ditt välbefinnande? Bättre än sex? Större än livet självt?

Mys eller fotboll framför teven? Undersökningen gav kanske överraskande resultat. Eller inte...

Mys eller fotboll framför teven? Undersökningen gav kanske överraskande resultat. Eller inte...

Foto: Mostphotos

Norrköping2023-04-05 08:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårsolen tittade plötsligt fram lagom till den herrallsvenska fotbollspremiären i helgen. Åtminstone söder om Gävle. På Södermalm i Stockholm samlades 10 000-tals Hammarby-supportrar för den traditionella marschen från Götgatan via Skanstullsbron över till Arenaområdet och Tele2 Arena.

Tillstånd? Nä, det anser sig inte den äkte supportern behöva. "Det ska vara fritt att gå på gator och torg", hävdade en representant för Hammarby Fotboll som inte arrangerar detta enorma tåg av grönvita fans som bara är en löst sammansatt grupp av individer med gemensamt intresse för sin klubb.

Polisen rapporterade hur som helst att allt gått lugnt till – förutom att enstaka bilister surnat till rejält i hopplösa köer – och huvuddelen av de 30 000 på de smockfulla läktarna var garanterat lyckliga med utgången av matchen, stabila 3–1 mot Degerfors.

"Bajen" anser sig ha Skandinaviens bästa, största och mest hängivna följare och jag kan naturligtvis inte ha några invändningar mot det.

Samtidigt finns det många utanför storstadsregionerna som också brinner starkt för sina lag. 

Jag läser att intimlivsstilsföretaget LELO ville ta reda på just hur viktigt fotbollen är för svensken.

I en undersökning, som genomförts på uppdrag av LELO bland mer än 1 000 svenska fotbollssupportrar, visade det sig att en fjärdedel tycker att fotboll faktiskt är viktigare än sex. 

Siffran är högre hos män än hos kvinnor, vilket kanske inte kommer som någon direkt överraskning med tanke på könssammansättningen på random svensk fotbollsläktare.

38 procent av männen uppgav att fotboll går före sex, medan 15 procent av kvinnorna höll med. Nästan hälften av de tillfrågade påstod dessutom att sexlusten ökade när favoritlaget vann.

Andra intressanta fakta från undersökningen:

32 procent av de fotbollsintresserade männen skulle ge upp sex för att få se sitt lag vinna en titel. Damerna är inte lika sugna på att göra dylika uppoffringar, endast 13 procent skulle kunna tänka sig en sådan uppgörelse.

Å andra sidan verkar kvinnorna ta förluster hårdare än männen, 53 procent av de kvinnliga supportrarna svarar att en förlust påverkar sexlusten negativt, jämfört med 38 procent av männen.

Men varför välja mellan två goda ting – om man inte är nödd och tvungen?

Tre fjärdedelar av de tillfrågade i LELO:s undersökning erkänner att man skulle kunna tänka sig att ha sex samtidigt som fotbollsmatchen rullar på teven. 

Säga och tycka vad man vill, fotbollen engagerar människor över hela vårt klot. Passionen är på sina håll monumental och kan lätt gå överstyr.

"Det är en vanlig uppfattning att människor, särskilt män, prioriterar bort allt under och inför en fotbollsmatch, särskilt sina partners. Jag tycker det är intressant och en aning förvånande att sexlusten påverkas mer negativt hos kvinnliga supportrar än hos manliga vid en förlust. Dock gläder det mig att hela 75 procent fortfarande väljer sex framför fotboll, när det kommer till kritan", säger Jenny Peura, marknads- och kommunikationschef på LELO, Sverige i ett pressmeddelande.

Bill Shankley var på sin tid en mycket framgångsrik manager i Liverpool FC mellan 1959 och 1974. I dag är skotten förmodligen mer berömd för sina bevingade ord. Det här är hans mest kända citat:

”Folk tror att fotboll är en lek på liv och död. Jag är mycket besviken på den inställningen. Jag kan försäkra dig om att den är mycket, mycket viktigare än så”

Hammarbysupportrar på marsch mot den allsvenska premiären på Tele2 Arena i Stockholm.
Hammarbysupportrar på marsch mot den allsvenska premiären på Tele2 Arena i Stockholm.