Politikerna krävde damfotboll
Damfotbollen är tillbaka i IFK Norrköping. Precis som Folkbladet avslöjade för ett par veckor sedan. Det var från början ett politiskt beslut. - De uppmanade oss att satsa, berättar IFK:s ordförande Hans Lundin.
IFK Norrköpings damlag börjar ta form. På bilden ses spelarna Maria Ruul, Karolina Kristensson, Sandra Karlsson och Shamo Yakob tillsammans med föreslagna ordföranden Eva Andersson.
Foto: Forsby Jan
Handlar det om ekonomi? Självklart. IFK Norrköping är ett av fotbolls-Sveriges starkaste varumärken och det blir avsevärt enklare att ragga sponsorslantar med "Peking" välrenommerade logga på bröstfickan. Namnet IFK Norrköping öppnar helt enkelt nya dörrar, som ska generera nya pengar. Vad händer med tjejfotbollen i Eneby, Lindö, Smedby och Åby? Frågar man klubbarna själva: Ingenting alls. Lagen ska precis som nu bedriva sin verksamhet på sina respektive anläggningar. Smedby, Eneby och IFK Norrköping kommer ju till och med att spela i samma division 2-serie i vår.
Finns det något motstånd mot att satsningen görs i IFK Norrköpings namn? Nej. IFK uppfattas nog som "neutralt" i den här frågan eftersom det var så länge sedan man hade damfotboll på programmet. Överhuvudtaget känns det som att damfotbollen är mindre prestigefylld än herrfotbollen. Vad händer om klättringen uppåt i seriesystemet uteblir? Bra fråga. Vid presskonferensen i går lät klubbledarna otroligt optimistiska. Låt oss hoppas att man inte underskattat arbetet med att skapa ett allsvenskt damlag i Norrköping.
Kommer IFK att pumpa in pengar i damsektionen? - Knappast. Däremot ställer man ett klubbhus och ett kansli, samt kunskap och varumärke till förfogande för sin nya syster. Meningen är att damfotbollen ska leva sitt eget liv i IFK. Vad har IFK att vinna på det här? Goodwill. PR. IFK har länge anklagats för att vara en herrklubb. Kanske tystnar den kritiken nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!