Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledarbristen på väg att knäcka klubbarna

IF Sylvia och Hageby IF har misslyckats med att rekrytera ledare i invandrartäta områden.  Problemen har växt sig så stora att klubbarna tvingats lägga ned ungdomslag.  Nu vänder man sig till Norrköpings kommun för att få hjälp.  - Vi vill inte ge upp, säger ordförande Ronny Magnusson och Anders Lindgren.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-02-26 03:00
I Sylvia och Hageby - båda klubbarna har drygt 200 ungdomsspelare - kryllar det av fotbollstokiga killar och tjejer med rötterna i andra länder än Sverige. - Säkert 90 procent av våra ungdomar har invandrarbakgrund, säger Anders från Hageby IF. - Jag skulle tro det är 75 procent i vår förening, inskjuter Sylvias bas, Ronny Magnusson. Ja, fotbollen är populär bland de unga. Ointresse, eller?
Dessvärre är inte intresset lika stort bland barnens föräldrar. Och utan ideellt engagemang kan varken Sylvia eller Hageby hålla igång årskullarna. Hageby har de senaste åren skrotat fyra ungdomslag. Bara i år har man fått lägga ned två gäng. Trots att man haft massor av fotbollsintresserade barn. - Vi vet inte hur vi ska göra. Föräldrarna måste ställa upp i större utsträckning, annars går det inte, säger Lindgren. Klubbarna har försökt att få de vuxna intresserade. - Men vi har misslyckats. Så är det bara, säger Ronny och suckar. Föreningarna har nu vänt sig till politikerna i Norrköping. En skrivelse sändes ut i slutet av förra veckan. Papper gick också till skolor och Bris (Barnens rätt i samhället). Varför är det så svårt att locka ledare med invandrarbakgrund? - Det kan vara många saker, tror Ronny Magnusson och räknar upp faktorer som tidsbrist, språkförbistringar eller allmän osäkerhet. - Den svenska föreningskulturen är unik. Utomlands fungerar den inte riktigt så. En del föräldrar tror ju att vi ledare äger klubben och har lön härifrån. Vad kan ni göra med ekonomisk hjälp? - Vår förhoppning är att man kan avsätta en eller flera personer som kan fördjupa sig i det här, fortsätter Anders Lindgren. Vi behöver veta varför vi misslyckats och hur vi ska kunna göra något åt saken. Hur ska det gå till rent konkret? - Genom att tala direkt med föräldrarna. När vi kallar till möten kommer nästan ingen. Men vi kan inte begära att våra ungdomsledare ska gå runt och knacka dörr. Tror ni politikerna reagerar? - Jag anser att man slår undan benen på sig själva om man skjuter över problemet helt på oss, säger Anders Lindgren. Ronny Magnusson: - Men vi vill naturligtvis dra vårt strå till stacken. Ungdomarna i dag behöver någonstans att vara efter skolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!