Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kråkas" hemligheter

Fullt ös från start till mål?  Nej, för sjutton.  Inte på Kråkvilan.  - Det är en bana som kräver smarta förare, hävdar varglegenden Åke Bergström.

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2009-09-29 03:00
Norrköpings Motorstadion, Kungsängsbanan, Kråkvilan. Oavsett vad du kallar Vargarnas hemvist framkallar namnet rysningar ute i speedway-Sverige. Alla har synpunkter och inte sällan hör man de två orden "jag hatar" när banan förs på tal. Kråkvilan är landets kortaste elitbana, 279 meter. Den är också trång och inte särskilt symmetrisk. - Tittar du på ett flygfoto över banan så ser den ut som ett ägg, säger banchefen sedan fyra år tillbaka, Håkan Axelsson. Som en jämförelse kan nämnas att Lejonens oval i Gislaved råkar vara Sveriges längsta, 380 meter. Genomsnittslängden för landets elitseriebanor är 324 meter. Wembley en förebild
Det är ingen tillfällighet att Vargarnas ökända oval ser ut som den gör. Snarare är det Arne Bergströms "fel". "Vargfar", pappa till Åke Bergström, var ju mannen som introducerade sporten i landet och när Norrköping skulle få sin nya anläggning 1970 hade såklart Bergström d.ä vetorätt. På engelskt manér byggde man en bana som påminde om Londons anrika Wembley Stadium. - Pappa hade en idé om en bana där man skulle behöva köra med insidan av huvudet. Andra klagar över att den är så svår, men har man väl lärt sig åka på Kråkvilan älskar man banan. Åke Bergström har utbildat många vargar genom åren. Det Optimala Varvet finns. Åtminstone i teorin (läs: Åkes huvud). - Fast det tar tid att lära sig. Inte ens Tony Rickardsson (flerfaldig världsmästare) behärskade banan från början, upplyser Åke. Till slut hade perfektionisten Tony besegrat Norrköpings knixiga oval. Året var 1998. Datum: 30 juni. Masen knäckte Erik Gundersens banrekord och klockades för 57,0. Den tiden står sig ännu i dag. Ni som följt Vargarna genom åren har säkert märkt en skillnad i år jämfört med tidigare. Omkörningarna är fler. Valmöjligheterna för förarna likaså. - Eftersom man breddade banan när man satte dit luftstaketen har Kråkvilan blivit "snällare". Förr om åren, när banan var stenhårt och hal, gick det knappt köra om. I dag är det annorlunda, anser Åke Bergström, som medger att det är roligare speedway nu. Men det handlar inte bara om bredare kurvor. Banpersonalen har andra hjälpmedel i dag än för några år sedan. Den nya "sladden" har betytt mycket för Håkan Axelsson och hans medhjälpare. Liksom det inbyggda vattningsystemet. - Dan innan match går jag och Peter (Jansson, Vargarnas lagledare) igenom hur underlaget ska vara. Förarna vill ha så få avvikelser som möjligt och jag tycker vi fått till det bra på sistone, säger Håkan Axelsson som lägger ned otroligt mycket tid på banan. Banan pysslas om
Kråkvilan pysslas om snart sagt dagligen under tävlingssäsongen. Många kvällar åker Håkan och förre banchefen Roland Ringman ut till motorstadion för att kolla läget och jobba lite. Klockan sju i kväll är banpersonalens arbete över. Då är det upp till förarna i Vargarna och Lejonen att försöka tämja landets svåraste speedwaybana.
Andra namn: Kungsängsbanan, Norrköpings Motorstadion. Invigd: 1970 Mått: 279 meter, raksträckor 63,5, kurvradie 22,5, kurvbredd 15 meter. Underlag: Rivningsmatrial i botten (takpannor, tegel m m), lera och stenmjöl ovanpå. Yttersarg: Fjädrande nätstaket, luftstaket i kurvorna. Banrekord: 57,0 (Tony Rickardsson 30 juni 1998). Snabbaste vargförare: 57,6 (Tai Woffinden 25 juli 2009). Banchef: Håkan Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!