Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Karin mot ljusa tider

Hon retade nästan gallfeber på Annika Sörenstams tränare, älskar att träna och fick sitt stora genombrott under 2004. Nu flyttar Karin Kinnerud till USA för att kunna fokusera sig på att nå LPGA-touren och inom ett par år bli en utmanare till sportens stora stjärnor.

Karin Kinnerud är inte bara en av svensk golfs stora talanger, i kväll får hon också Rutger Blombergs Minnesstipendium.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Karin Kinnerud är inte bara en av svensk golfs stora talanger, i kväll får hon också Rutger Blombergs Minnesstipendium. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-12-10 06:00
Nio gånger har vi delat ut vårt eget stipendium.
Nio olika sporter har, av ingenting annat än ren tillfällighet, blivit representerade.
Golf blir ikväll den tionde när Karin Kinnerud mottar Rutger Blombergs stipendium i Mässhallen, i samband med ligamatchen Dolphins-Helsingborg.
För många räknas golf fortfarande bara som ett sällskapsspel, hobby eller tidsfördriv.
För Karin är golf en idrott som hon tänkt försörja sig på inom ett par år.
Otaliga är de gånger hon tvingats försvara sig mot skeptiker.
- De som vet hur mycket man behöver träna för att bli bra förstår. Förr kanske det gick att bli golfstjärna på talang, idag krävs hårt arbete. Titta bara på dagens spelare, de har alla en bra fysik. Det går inte att vinna stora turneringar annars, säger Karin Kinnerud.
Att talangen var stor förstod Karin redan när hon spöade storasyrran Lisa under någon av de första golfsäsongerna.
Att hårt arbete för att nå toppen krävs begrep hon också tidigt.
- Jag tränar väl runt sex dagar i veckan så här års. Styrketräning med fria vikter och andra fyspass ett par dagar, jag gillar att spela badminton, löpa eller åka längdåkningsskidor. Det finns vettiga spår både vid Himmelstalund och ute vid Klinga, säger Karin och vi misstänker att dygnets 24 timmar knappt räcker till.
När vi ber henne räkna upp sina tre bästa egenskaper stämmer de väl in på den bild vi i förväg skaffat.
Karin är envis.
- När vi åkte upp för att träna hos Henri Reis, Annika Sörenstams tränare, vilket var ett led för alla landslagsspelare, blev det en riktig lång lektion. Henri sa en sak, Karin frågade "varför?". Henri sa en annan och Karin ville ha ett glasklart svar. Hon har skinn på näsan, det spelade ingen roll att det var en av världens mest respekterade tränare. Hon ger sig inte på en enda punkt om hon bestämt sig, berättar hennes tränare på Bråviken, Janne Monier.

Hon är glad.
Det skriver vi under på. Skrattet finns alltid nära - och är smittande - under en timmes intervju på ett av Norrköpings mest genuina fik där Karin häller upp vatten eftersom hon varken dricker kaffe eller te och pratar om den lyckosamma säsongen och de framtida planerna.
Så har hon också anledning att vara belåten med sina bedrifter. 2004 blev ett genombrottsår i och med segern på Bankboken Tour och deltagandet i junior-EM i både England och Spanien.
- Någon särskild anledning till att det gick bra i år finns inte. Men både jag och min tränare tycker att det kom vid rätt tillfälle. Jag har jobbat hårt och nu kom belöningen. Det är också en tjusning med golfen, menar Karin vars sving är rena drömmen att titta på.
Hon är målmedveten.
- Hon är djävulskt träningsvillig. Ibland vill man nästan säga att det räcker, berömmer Janne Monier.


Klassiskt pianospel
Karin tillhör också den där sällsynta skaran av talanger som verkar ha förmågan att bli bra i precis vad de än bestämmer sig för.
Fråga bara de som hört henne spela klassiska stycken på piano - en hobby som en gång var mer spännande än golfen.
- Mmm, det var nog i 12-årsåldern, påpekar hon själv.
Att Karin vet vad hon vill märks också tydligt.
- Jag kommer vara väl förberedd när jag kommer ut på LPGA-touren (den amerikanska damtouren) efter ett par år på college.
Ni ser själva. Inte om - utan när.

Oklahoma i minst två år
Hon gör inte heller någon hemlighet av att golfen definitivt blir nummer ett när hon i augusti nästa år flyttar till Stillwater och Oklahoma State University, ett av USA:s mest respekterade skolor i idrottsliga sammanhang.
- Jag kommer välja matte som "major", det är mitt favoritämne och är ett ämne jag har lätt för. Därför hoppas jag kunna hänga med bra och få fortsatt stipendium utan att tvingas jobba stenhårt. Dessutom måste jag läsa ytterligare några obligatoriska ämnen. Men studierna känns inte lika viktiga som under mitt sista år på gymnasiet här, förklarar tjejen som till sommaren tar examen på Naturvetenskapliga programmet på Ebersteinska med toppbetyg.
Karin får förstklassiga möjligheter att utvecklas "over there", skolan betalar allting (inklusive fickpengar) och Ping-grundaren Karsten Solheim har byggt en egen bana, Karsten Creek, mer eller mindre enbart för universitetslagen, och företaget sponsrar med utrustning.

Se upp, Lotta!
Om två-tre år hoppas hon vara redo för att kvala in till LPGA-touren och få möta Sörenstam, Sophie Gustafson, Lotta Neumann och alla de andra stjärnorna.
- Möjligheten finns ju också att göra färdigt studierna, i så fall fyra år. Det är inte heller inte så tokigt. Men helst vill jag hoppa av efter två för att satsa enbart på golfen. Jag tror att steget blir kortare från ett amerikanskt universitet än om man skulle stanna kvar hemma och försöka gå via Europatouren.
Nästa stora mål är i alla fall på hemmaplan - amatör-EM som avgörs i Karlstad i sommar.
- Det blir svårt att ta en plats där, samma tjejer som tog VM-guld i somras konkurrerar - och några andra. Men jag siktar dit, förklarar Karin Kinnerud.
Är det någon som är dum nog att sätta en slant mot?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!