I boken träder också Yannick Tregaro, numera tränare åt Christian Olsson och flickvännen Emma Green, samt den norske höjdhopparen Christian Skaar Thomassen fram och berättar att de också blivit utsatta för övergrepp av Nousiainen.
I boken beskriver den i dag 46-årige Patrik Sjöberg hur han från mellanstadiet och flera år framåt utsattes för sexuella övergrepp av tränaren och styvpappan.
Till sist, när Patrik fyllt 15 år, vågade han säga ifrån och hota med att anmäla styvpappan för polisen.
- Rör du mig en gång till ringer jag polisen, sa jag till honom och till sist slutade han.
Både Sjöberg och Thomassen vittnar i boken om det beroende de hade av Viljo.
- Han var en fantastisk tränare, en av världens bästa, och det kan man aldrig ta ifrån honom, säger Patrik vidare.
Ovanligt i länet
Frågan man ställer sig är naturligtvis hur pass vanligt är det att barn utnyttjas av pedofiler inom idrotten?
Kjell Augustsson, östgötaidrottens högste chef, svarar så här:
- Väldigt ovanligt. Under mina 15 år på ÖIF har vi haft ett fåtal förfrågningar hur man ska gå tillväga för att kontrollera eventuella ledare som misstänks för sådana här brott, säger Kjell och tillägger:
- Betydligt vanligare är frågor om eventuella misstankar om ekonomiska brott i klubbarna.
Kjell menar att man absolut inte får negligera problemet.
- Samtidigt får man inte göra för stor sak av det heller. Här handlar det om en händelse som utspelade sig kanske för 25-30 år sedan. Idrotten är ju en del av samhället och då får även vi räkna med händelser av den här typen.
- Men jag ser det inte som något stort problem inom idrotten.
Brottsregister
Enligt Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten står det bland annat "att sexuella övergrepp är oförenliga med svensk idrotts grundvärderingar. Alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt."
Ett sätt att kanske avslöja eventuella pedofiler som vill bli idrottsledare är att få till en lagändring om att även idrotten får använda polisregistret när man anställer folk.
Enligt policy-dokumentet har en förening rätt att kräva att en ledare eller tränare själv ska begära ett utdrag ur belastningsregistret hos polismyndigheten och därefter i ett oöppnat kuvert öppna upp och visa innehållet för exempelvis en eller par personer i styrelsen.
Detta är dock inte möjligt för ideella ledare. Riksidrottsförbundet verkar för att inte bara de som säker anställning, utan också förtroendeuppdrag inom barn- och ungdomsverksamhet, ska ha rätt att använda om ett begränsat utdrag, skriver Riksidrottsförbundet bland annat.
Kjell Augustsson menar att just ett sådant register kan vara till fördel av två skäl:
q 1) Hitta tränare/ledare som inte är lämpade för att jobba med barn och ungdomar.
q 2) Ta död på illasinnade rykte. För sådana förekommer och kan man även rentvå människor från sådana här misstanker med ett registerutdrag är det ju positivt.
Inte vanligt?
Kjell erkänner att ämnet väldigt sällan är uppe till diskussion på olika seminarium och liknande.
- Det är både ett svårt och känsligt ämne. Kanske en enkät inom idrotten kan ge ett svar på hur pass vanligt förekommande de här problemen är.
Fotnot: Viljo Nousiainen avled ensam i en sin lägenhet i juni 1999. Viljo avled av brustet bråck och det var just Yannick Tregaro som fann honom död i lägenheten.