En kaxig och lirande guard med ett av tidernas vassaste trepoängsskott, för alltid förknippad med SM-guldet 1998. Den magiska våren är också en av de stora anledningarna till att han är ensam om att ha sin matchtröja, nummer 11, upphängd och pensionerad i arenan.
Men också – ordföranden som fick ekonomin på fötter. När han tillträdde våren 2019 var klubbens skulder 2,8 miljoner kronor och planer fanns på att sälja Stadium arena. När han kliver av från posten efter två år är Norrköping Dolphins skuldfritt och har närmare en halv miljon i kassan.
Det är dags för David Bergström, som nyss fyllt 46, att ta nästa steg.
Beviset för att ekonomin är god igen i klubben?
– Så kan man sammanfatta det. Jag skulle aldrig ta den risken annars, känner att klubben står på en stabil grund och är redo att ta nästa steg i vår satsning på framtiden, säger han till Sporten.
Handen på hjärtat, hur många timmar per vecka har du lagt som ordförande?
– Många kvällar och helger har det blivit, mer än en halvtidstjänst. Särskilt nu under pandemin när beslutsvägarna blivit kortare.
David Bergström påminner om hur resan påbörjades i och med att arenan inte såldes efter en infekterad strid innan årsmötet våren 2019.
– Extremt viktigt att behålla arenan, vi byggde den för basketens skull. Vi hade fått pengar i fickan, men de skulle fördelas mellan lagen och det kanske hade funkat ett par år. Men vi hade behövt betala hyra i stället och tvingats vara beroende av andras beslut. Att medlemmarna stod på sig ska vi vara extremt tacksamma för.
Stålbadet som följde var kraftigt.
– Vi såg över massa kostnader internt, tog bort klubbdirektörstjänsten, drog ned på budgeterna för elitlagen, drog in resandet för ungdomslagen. Att säkra upp ekonomin var den ena delen, att spela "vår" underhållande basket, med egna produkter och öka antalet medlemmar, och ta strategiska beslut hur vi ska jobba med försäljning och marknad var nästa punkt. Nu kan vi inte bromsa längre, vi ska gasa, säger han till Sporten.
De sportsliga ambitionerna inför framtiden är höga.
– Vi är den största klubben i svensk basket. Vi ska locka de största talangerna i både Sverige och Norden med Stadium arena som vår plattform. Vi ska vara attraktiva, här ska unga spelare se de största möjligheterna att utvecklas. Vi ska ligga i toppen med både herr och damlag och ungdomslag. På sikt ska vi också satsa mot Europa igen.
Ni ligger väl rätt bra till redan sportsligt?
–Absolut, med tanke på de resurser som lagen har. Men vi ska få en bättre kontinuitet, det är viktigt.
Utanför planen är strategin också klar.
– Vi ska bli mer tydliga mot samarbetspartners, kommuninvånare, sponsorer och övriga basket-Sverige.
Vilken är den största utmaningen?
– Dels måste vi växa och bli fler medlemmar. Ekonomiskt skulle vi behöva bli mer än dubbelt så stora inom en femårsperiod, från våra 4-4,5 miljoner i omsättning i dag upp till 10 miljoner. Vi måste sätta mål som är nå- och mätbara. Vi behöver bredda vårt tänk, men har inte haft personella resurser.
Om arenabolaget, och uppdraget som vd där, säger David Bergström:
– Bolaget mår bra, men vi har haft det tufft under pandemin. Vi var snabba med att permittera och stänga ned verksamheten. Snart blir det dags att ta tag i evenemangsdelen igen. Men vi får aldrig glömma att basketen är nummer ett.
– En helthetsroll med personalansvar, där basketen är fokus. Jag, Kevin (Taylor Lundgren) och Mikko (Riipinen) kommer ha ett nära samarbete. Jag kommer skriva under avtal, prata med agenter och styra upp lagen. Men coacherna har huvudansvaret för sina respektive lag.
Dolphins-ikonen, som bland annat arbetat som enhetschef inom vård- och omsorg och sektionschef på arbetsförmedlingen, får nu dra nytta av de civila erfarenheterna.
– Jag har jobbat "på riktigt" under de senaste elva-tolv åren, som chef i både kommunal, statlig och privat verksamhet. Jag känner mig väldigt taggad, det är helt rätt i tiden att ta det här steget.