Bytte kön – då blev Lia en vinnare i simbassängen

Lia Thomas är ingen superstar i bassängen, men är ändå den i särklass mest uppmärksammade simmaren just nu.

Protester mot Lia Thomas under NCAA-mästerskapet nyligen.

Protester mot Lia Thomas under NCAA-mästerskapet nyligen.

Foto: TT

Norrköping2022-03-24 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få har väl missat amerikanskan som föddes som gossebarnet William Thomas i Austin, Texas för 22 år sedan och som nu orsakar närmast krigsfeta rubriker över klotet.

Alla tycks ha åsikter om 22-åringen som bytt kön och som sedan något år tillbaka tävlar mot kvinnor. Inte sällan med framgång.

Tidigare i mars det här året skrev hon – sedan William blivit Lia – in sig i historieböckerna som förste transperson att vinna ett nationellt mästerskap, NCAA Division 1 i USA. Sträckan var frisim 500 yard (457 meter) och tvåan i loppet, OS-silvermedaljören Emma Weyant fick se sig slagen med nästan två sekunder.

Den stora massan sportälskande amerikaner gick förstås bananas. 

Men mer om det senare.

William Thomas såg alltså dagens ljus för första gången för 22 år sedan och växte upp tillsammans med en äldre bror. Uppväxten har beskrivits som typisk amerikansk men i slutet av gymnasietiden började så smått ett tvivel gnaga i honom. Tanken på att vara fånge i "fel" kropp hade på allvar slagit rot och under sitt första läsår på University of Pennsylvania berättade han för familjen att han numer ämnade beskriva sig som transperson.

Enligt Wikipedia är en transperson ett begrepp som i Sverige används om personer som identifierar sig med det kön som är motsatt deras kroppsliga. 

I maj 2019 hade William/Lia bestämt sig – nu började han ta hormoner för att också fysiskt genomgå förändringen. Han ville helt enkelt fixa det som naturen misslyckats med. Utan operationer.

Hade det inte varit för simningen hade historien sannolikt slutat där. 

Även om Lia nu såg sig som kvinna fanns det inga planer på att lämna simbassängerna och efter en närmast olidligt lång process fick hon till slut grönt ljus för att tävla mot andra tjejer. 

Segern i NCAA, som jag skrev om inledningsvis, fick topplocket att ryka hos många av dem som tidigt var motståndare till att hon skulle tillåtas tävla mot kvinnor.

Segertiden räckte visserligen till guld, men var egentligen inte anmärkningsvärt bra. Tvärtom skilde de endast några tiondelar jämfört med förra årets segrartid på sträckan och den är drygt nio sekunder sämre än Katie Ledeckys gamla NCAA-rekord från 2017.

Lias tid var förövrigt nästan 15 sekunder långsammare än egna personbästat som sattes några år tidigare. Förklaringen till detta ska vara den stora muskelförlust Lia Thomas drabbats av efter att ha genomgått hormonbehandlingar.

Enligt ansedda Sports Illustrated har hon ansökt om att få vara med i uttagningarna till OS 2024 i Paris.

Är det då rätt att låta Lia Thomas, född som man, tävla mot kvinnor?

Självklart råder det delade meningar. Föräldrar till andra simmare på University of Pennsylvania skrev tillsammans ett (anonymt) brev till tävlingsorganisationen NCAA där man krävde att Lia Thomas skulle diskas.

Å andra sidan gav 300 simmare sitt ovillkorliga stöd till Lia, som på vissa nyhetsbilder visserligen ser enorm ut, men egentligen bara mäter knappt 1,73 i strumplästen (5 ft, 8 inches) om man ska tro uppgifterna som cirkulerar.

Och det är inte bara sportfolket som debatterar Lia Thomas. Politiker över hela världen har vädrat sitt nöje – eller missnöje.

Här hemma föreslog moderate riksdagsmannen Hanif Bali att transpersoner borde tävla i en egen klass.

Ett inlägg som fick en hel del mothugg, men också applåder. Även i Sverige finns det olika meningar i frågan.

– Jag är kvinna, så jag hör hemma i damlaget, säger Lia Thomas själv.