- Kamera? Nej, tack!
En spansk forskare har kommit fram till att fotbollsdomaren står inför övermänskliga uppgifter.Särskilt vad gäller offside.Och Norrköpings välmeriterade rättskipare, Kenneth Petersson, ger spanjoren rätt.- Det stämmer säkert, säger "Kecke". Men tekniska hjälpmedel är inte lösningen.
Norrköpingsdomaren Kenneth Petersson anser att vi även i framtiden får acceptera en del feldomslut inom fotbollen. FOTO: JANNE FORSBY
Foto: Fotograf saknas!
En flagga och en blåsning i "fel" läge kan orsaka ramaskri, ja, nästan krig ute på planen. Offside, denna härligt komplicerade lilla men ack så betydelsefulla del av spelet som vi bara älskar att hata.
I dagarna lämnade forskaren och specialistläkaren, señor Francisco Belda Maruenda, en rapport där han belyser det som vi i och för sig redan visste:
Att domaren inte kan se allt.
Det mänskliga ögat kan helt enkelt inte registrera passningsläggare, mottagare i virrvarrvet av spelare samtidigt. En omöjlig ekvation, skriver den ambitiöse Maruenda i ansedda British Medical Journal.
Måste få hjälp
Offsideregeln är nästan lika gammal som fotbollen själv. Redan 1866 skrevs ett första utkast. Sedan dess har den modifierats ett antal gånger. Senast för en handfull år sedan då domarna plötsligt skulle skilja på "aktiva" och "passiva" spelare.
- I början blev det en del tjafs, men det har lugnat ned sig, tycker Kenneth Petersson, som har varit assisterande domare i bland annat Champions League under hösten. Förr, när det var färre folk på matcherna, var det också lättare att döma. Då kunde man ta sikte på sista spelaren och lyssna efter tillslaget från passningsläggaren. Det går ju inte i dag...
Belda Maruenda, som vi får anta är en hängiven fotbollssupporter, drar slutsatsen att domarna måste ta hjälp av modern teknik för att kunna lösa alla svåra situationer på ett tillfredsställande sätt.
Fast hur det rent konkret skulle gå till ger han sig inte in på.
Europaförbundets exekutivkommitté sade i ett uttalande i onsdags att man är beredd att överväga tekniska hjälpmedel för att bistå domaren.
Uefas svenske vd, Lars-Christer Olsson, ställer sig dock tveksam till om man kan lösa just offsidesituationerna på det viset.
- Vi vet att kameror inte alltid hjälper eftersom man kan få olika resultat beroende på placering, sa Olsson till Reuters.
"Kecke" Petersson håller med.
Inte lösningen?
- Kameror kan nog vara bra vid målet, för att se om bollen varit över linjen eller inte. Å andra sidan uppstår inte såna situationer särskilt ofta. Kanske bara någon gång per säsong.
För att bedöma offside?
- Nu är jag inte särskilt tekniskt lagd av mig, men jag tror inte det är någon lösning för oss. Vi får nog lära oss att acceptera att det görs fel. Fast det blir ändå fler rätt än fel i slutändan, skyndar han sig att tillägga. Självklart kan vi ändå känna frustration när teverepriserna visar att man gjort fel. Det har alla domare drabbats av, slutar Kenneth Petersson.
Omdiskuterade offsider
Några uppmärksammade offsidesituationer i fotboll:
VM 2002: Italiens Damiano Tomassi gör mål i förlängningen i åttondelsfinalen mot Sydkorea - ett mål som ser matchavgörande ut. Men domaren Byron Aldemar Moreno Ruales, Ecuador, dömer bort målet för offside. Italien förlorar till slut med 1-2, åker ur VM. Landsomfattande italiensk upprördhet över domarens insats.
Allsvenskan 1999: Helsingborg tar allsvenskt guld sedan Arild Stavrum slagit in 1-0 mot Göteborg i den avgörande omgångens 66:e minut - men det var klar offside, anser många. Dock inte domaren.
VM 1986: Sovjetisk ilska sedan den svenske domaren Erik Fredriksson godkänt vad som andra uppfattat som två solklara offsidemål för Belgien i åttondelsfinalen. Sovjet föll med 3-4. (TT)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!