Hemmalagets stabila inledning lovade mycket, men när matchen blåstes av hade man kommit undan med blotta förskräckelsen.

Östgötaderbyt slutade med delad poäng.

– Vi gör det perfekt 27-28 minuter. Sedan ger vi bort initiativet och låter dom rada upp chanser, sa en minst sagt frustrerad hemmatränare Simon Dogan, i läktarens kyliga skugga efter matchen.

Assyriskas plan var att sätta fötterna rätt i defensiven och jobba hårt och smart. Det fungerade klockrent till att börja med.

Redan efter åtta minuter sprang forwarden Joachim Poikela sig fri i djupled, och avslutade distinkt för hemmaledning. Poikela var en av ljusglimtarna i Assyriska och slet förtjänstfullt matchen igenom.

Man fortsatte aggressivt och plockade bollen av Motala gång på gång med målchans som följd. Närmast var Ignatius Malki, som avslutade utanför fri med målvakten.

– Vi skulle behövt få mer utdelning på vår fina inledning, då vi lägger ner en enorm energi för att utöka ledningen, menade Dogan.

Motala, som är ett bra lag, och inledde serien med en 7–0 seger förra helgen, hade sitt första avslut först i den 29:e minuten, men Robin Ahlberg stängde vinkeln och avvärjde fint.

Han skulle få betydligt mer att göra i andra halvlek.

Detta var nämligen startskottet för en helt annan matchbild, där hemmalaget fick allt jobbigare att freda sig.

Energin sjönk, marginalerna blev mindre och besluten mindre rejäla. Den passionerade Dogan fick ta fram" hårtorken", från sidlinjen, redan innan pausvilan, när han märkte vad som var på väg.

– Vi gör en hel del bra i början på andra halvlek också, men sen spelar vi totalt huvudlöst och tar inte jobbet som krävs, sa Dogan, som nog gjorde av med lika mycket energi som spelarna framför sitt bås.

Sista halvtimmen var det stundtals Motala mot Robin Ahlberg i hemmamålet.

Han hade bra hjälp av starka mittlåset Joakim Karlsson och William Is, men tillslut kunde Motalas Grace Tanda dundra in kvitteringen i 83:e minuten.

Gästerna fortsatte ösa på med chanser och hörnor, men Assyriska lyckades knipa en skön poäng.