Dagens konstruktion kommer spelas för den 13:e säsongen, samtidigt som sporten krympt och distrikten samt bortaresorna blivit allt längre.

Nu vill Örnens Stefan Falkhäll ta tillbaka till den tidigare, raka modellen. 12–14-lagsgrupper i alla divisioner med en, istället för dagens tre tabeller, för varje serie.

– Det kanske är bättre om toppen smalnas av lite och bredden hamnar lite längre ned i seriesystemet. Det nuvarande är gjort efter en modell med många lag i distrikten. Istället har lagen blivit färre och distrikten så mycket större, vilket gjort resorna längre. Antalet lag i serierna under elitserien kanske måste fimpas ned, och att man har en spelmodell som liknar mer elitseriens upplägg, säger Stefan Falkhäll.

Idag är det tre tabeller för varje serie under elitserien. Den första tabellen möter du alla lagen hemma- samt i borthall. Den andra tabellen möter man bara motståndare på bortamatcher, och i den den tredje tabellen bara hemmamöten. Det blir 18 lag totalt, där vinnarna i varje tabell spelar en vinnarcup. Men den baseras på respektiva tabellplacering, vilket gör att ett lag i det avgörande cupspelet kan ha kvalificerat sig med mindre poäng än tvåorna i de andra serierna.

– Vi måste rekrytera nya spelare till sporten och det här hjälper inte. Det är ett krångelsystem, säger Stefan Falkhäll som skrivit en ny motion till Svenska bowlingförbundets årsmöte, månadsskiftet september, oktober.

Han har fått många av Sveriges distriktsförbund med sig. Nio, med Östergötlands bowlingförbund har ställt sig bakom motionen.

– Går den här motionen igenom är 2019-2020 den första säsongen, säger motionär Falkhäll.