VM annorlunda på Glan Polska Sara världens nummer ett i isjakt
Jag har aldrig åkt båt exempelvis ute på Glan. Jag har heller aldrig varit där ute vintertid och pimplat. Men i går stod jag och fotograf Janne Forsby mitt ute på sjön tillsammans med ett 100-tal entusiaster och kanske 50-60 isjakter. För i dagarna pågår nämligen junior-VM i isjakt mitt ute på sjön om någon missat det.
Foto: Forsby Jan
- Nej, men det var bästa sjön vi kunde hitta. På Siljan exempelvis, där vi brukar köra, var det en halvmeter snö, berättar Dag Eriksson, en av landets främsta isjaktseglare som tävlade för Sverige vid VM i USA för ett par veckor sedan och som var på plats i går för att coacha ungdomarna. Även SM på Glan?
Ett stort problem för arrangerande Svenska Isseglarförbundet har varit att hitta boende för alla seglarna och medföljande föräldrar/servicepersonal. Men det har ordnat sig. - Därför kanske vi förlägger SM också hit nästa helg, berättar Dag. Jag är här och rekar, det är nämligen min klubb i Nynäshamn som ska arrangera SM i år. I Sverige finns det runt 800 som utövar isjakt, varav ett 50-tal tävlar på allvar. När vi anlände ut till Glan i går fanns det bara ett fåtal personer inne vid stranden. Efter lite telefonsamtal kom vi i kontakt med Vivianne Karlsson som beordrade in en fyrhjuling att hämta oss. Dyngsura, för Glans yta var fylld av vatten och sörja i går, landade vi efter 10 minuters resa mitt ute på sjön. Där stod de, entusiasterna och de tävlande, väl påpälsade med både vindoveraller och mössor. Och passande skodon, även om de tävlande faktiskt använde sig av spikskor typ friidrott för att bli snabbare i starten. Folkbladets utsända kom i lågskor och sommarbyxor, mössa och vantar fanns tyvärr kvar hemma i huset. Sara nummer ett
Väl på plats fick vi uppleva en uppvisning av Sara Piasecka, snart 15 år. Jag hade aldrig hört talas om tjejen tidigare som hon visade sig vara regerande juniorvärldsmästaren i just Ice optimist, den klass som de yngre juniorerna seglar. Här går båtarna i 50 km/tim ungefär, i den stora klassen (DN, vilket står för dagstidningen Detroit News som 1936 utlyste en konstruktionstävling där man skulle försöka få fram en isjaktsmodell som kunde fraktas på ett biltak) kan man komma upp i 100 km/tim och i seniorklasserna uppemot 140 km/tim. - Rädd? Nej, aldrig jag, svarar Sara när vi får ett snack med henne efter målgången i dagens första race. Hon är mer mindre uppväxt på en segelbåt, pappa har alltid haft båt och tävlingsseglat, storebrorsan representerade Polen vid OS i Kina i fjol, och för tre år sedan tände hon till även på isjakt. Fast så mycket tävlingar och träning blir det inte i Polen även om det finns några lämpliga sjöar, utan det blir mest att fara runt ute i Europa och fightas. Skolböckerna med sig
- Jodå, jag har skolböckerna med mig i bagaget, men det här är roligare, säger Sara med ett leende. Hon demonstrerar för mig och fotograf Forsby hur man kryper ihop i det lilla båtskrovet för inte hindra båtens framfart. Det känns inte speciellt säkert när det blåser upp och en och annan kantring har det blivit. Sara måste räknas till en av de största guldfavoriterna i årets JVM, ett mästerskap som avgörs först på lördag. När isen smälter i vår plockar hon fram sin optimistbåt (utan medar) och ger sig ut på böljan den blå. Vid senaste junior-EM i optimistjolle slutade Sara på bronsplats och visade vilken talang hon är, vinter som sommar. Vi tackar för pratstunden och önskar henne lycka till. Vi hittar vår "chaufför" och blir inkörda till strandkanten på en flakmoppe! Blir minst lika blöta och frusna igen. Väl i bilens värme börjar vi tina upp när vi möter en karavan av bilar, det är konkurrenten som är väg ut för att göra reportage. Grattis tänker vi och njuter vidare av värmen i bilen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!