Åby-killen Viktor och Atina var ett av åtta felfria ekipage efter den första omgången hos Billdals Ridklubb utanför Göteborg.

Man var överlägset snabbast med nästan fyra sekunder till godo på andraplacerade Niklas Arvidsson, Helsingborgs Fältrittklubb, på Hasard.

Totalt kvalade 21 ryttare till söndagens final, 150-hoppning. Bland dessa fanns Helena Persson och Bonzai H. Helena har ju vunnit otroliga åtta SM-guld och var på jakt efter nummer nio under söndagen.

I finalen var Anders Lidbeck enda ryttare att rida felfritt i båda omgångarna. Därmed blev det guld i sadeln på Nabucco Z.

– Fantastiskt roligt. Jag vågade inte tro någonting innan, sa Lidberg till Tidningen Ridsport.

Han har varit i många finaler tidigare, men aldrig lyckats vinna ett svenskt mästerskap.

Men nu var det dags.

Melin och Atina var återigen snabbast, men ett nedslag förstörde guldchansen för Norrköpingskillen som i stället fick gå en tuff bronskamp mot fem ryttare.

Här var Viktor och Atina både felfria och kvickast runt banan.

– Skönt att få till det i omhoppningen, där blev det riktigt bra. I grundomgången red jag inte tillräckligt bra men jag är nöjd med mitt brons, sa Victor.

SM-silvret gick förövrigt till Stina Lilje och Steyburn från Jump Club RF. Segern gick till Mikaela Gustaphson och Cum Laude 5 från Strömsholm.

I Young rider-klassen blev Emma Falk och Snowball från Åby Ridklubb oplacerade efter två nedslag.

Inte heller lyckades Åbys Andrea Falk slå sig in bland de placerades skara i Billdal.

Årets segrare i junior-SM blev Wilma Marklund från Piteå som tävlade på Carlogero. Ekipaget var det enda felfria i finalen.