LÄS MER: Guldcoachen får monsterkontrakt


LÄS MER: "Tårögd när man tänker på det"


LÄS MER: "Fem år – det är en kärleksförklaring"

Artikelbild

 

I förra veckan blev det klart att succétränaren Adnan Chuk fortsätter i Dolphins.

Inte i en säsong till – utan han skrev på ett kontrakt för de kommande fem säsongerna.

Chuk har dock inte en spelare klar till 2018/2019, men jobbar dagligen stenhårt med att få pusselbitarna på plats. Det är inte ett helt enkelt jobb, trots att han basar över Sveriges bästa lag.

– Många har satt sig i en sits där det blir svårt att behålla dem, typ en sån som Gerry Blakes. Det blir alltid så per automatik när ett lag går hela vägen. Alla spelare blir populära och marknadsvärdet höjs. Det är inget konstigt med det. Om man vill behålla alla spelare får man räkna med att de har gjort sig förtjänta av mer. Sen kommer det till vår ekonomiska verklighet där vi måste styra och ställa, säger Adnan Chuk.

– Realistisk sett kan vi inte tro att vi kan behålla hela truppen även om vi skulle vilja det. Men ingen är avskriven från vår sida.

Hur är läget med Blakes?

– Han var fantastiskt bra och tog stora kliv. Han känns närmast att lämna, vi pratar dagligen och jag vet vad det handlar om för bud och från vilka klubbar. Om Gerry får en deadline och det blir konkret, så blir det svårt för oss att matcha. Många saker talar för att han lämnar oss.

Dolphins hoppas kunna få till stånd ett deltagande i Champions league. Det, plus att det blir åtta fler matcher i svenska ligan då den har utökats med två lag, gör att spelschemat kan bli betydligt mer hektiskt nästa säsong än som var fallet den gångna.

– Champions league kan eventuellt ge oss 20 extra matcher. Det blir 28 matcher extra. Förra året var det 28 matcher på hela basketligan, det är en jäkla skillnad. Om vi räknar med fem-sex träningsmatcher kommer vi upp i nästan 60 matcher – innan slutspelet. Detta under samma period som vi spelade 28 förra året, säger Adnan Chuk.

– Det måste vi ha i beräkningen när vi bygger laget. Vi måste ha spelare som håller den nivån och ha fysiska förutsättningar att klara av det. Många saker behöver falla på plats.

Det låter som att du har fullt upp?– Det är det. Varje dag. Men jag har drömt om det här.

Finns det några spelare från guldtruppen som är extra viktiga att förlänga med?

– Det är klart att vi vill ha kvar Micke Lindquist och Jocke Kjellbom. Lagkapten och vice lagkapten. De är kulturbärare här och att vi vill ha kvar dem tror jag alla förstår. Å andra sidan, ingen är oersättlig, vi kommer fortfarande att hitta ett sätt att spela på och skapa på vår intensitet. Det krävs två för att dansa, och vill inte ena parten är det dumt att tvinga sig på.

En som Jonathan Dubas har man nästan glömt bort lite, hur ser det ut där?

– Jag har inte glömt honom (skratt). Jag följer utvecklingen. Han träffade landslagsläkarna i Schweiz förra veckan där de ska dubbelkolla hans knä med röntgen och olika tester. När han kan börja träna på riktigt är för tidigt att säga ännu, det var en omfattande operation. Rehaben blir lång och komplicerad. Men självklart pratar vi med honom lika ofta som med andra spelare.

Dolphins kommer att gå ner i spelarbudget, exakt hur mycket kommer att visa sig den här veckan säger Adnan Chuk.

– Inte det optimala. Men det är verkligheten. Vi blir dock fortfarande attraktiva om vi går till Champions league. Många spelare vill få den chansen och visa upp sig i ett helt annat forum, säger Adnan.

Är det några specifika spelartyper du vill få in i lagbygget?

– Vi går in i en annan epok nu om det blir Champions league, som det lutar åt. Vi kommer försöka bredda och föryngra laget och ser över marknaden. Men vi tar inte in en 20-åring bara för sakens skull. De måste hålla måttet och passa vår profil.