Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Dolphins och LHC är föregångare i sitt sätt att jobba"

Riksidrottsförbundets nye generalsekreterare, Erik Strand, gjorde ett nedslag i Östergötland i veckan.
Och han var imponerad av det arbete som mästarklubbarna Norrköpings Dolphins och Linköpings HC lägger ner.
- Båda klubbarna är föregångare i sitt sätt att jobba, menar Erik Strand som själv har en lång bakgrund som aktiv "senast jag var i Linköping lämnade jag staden medvetslös efter en duell med Björn "Lurch" Andersson" och även under flera var vice vd på SAS.

Foto: Jan Collsiöö

LINKÖPING2010-05-28 03:00

Det var tf landshövding Magnus Holgersson och Östergötlands Idrottsförbund som bjudit in RF-Erik och också passade på att visa upp de positiva sidor som östgötaidrotten rider på just nu.

- Ett tillfälle också för Erik att träffa kompetenta personer i branschen, som Christer Mård, Anders Mäki och Mike Helber i LHC samt Bosse Sundberg i Dolphins, säger Magnus Holgersson.

Det blev först ett besök hos Dolphins i Stadium Arena och sedan hos LHC i Cloetta Center, där Erik passade på att berömma just LHC för att jobba med flera olika sporter.

- Klubben är i mitt tycke föregångarna när det gäller just att jobba på bred front. Att klubben skulle hamna i någon slags monopolställning tror jag inte, jag tror varken damfotbollen eller volleybollen är särskilt besvikna över att ingå i hockeyns organisation, säger Erik.

Bredd föder elit
Erik gav också en beskrivning om vad som är nyckeln till en bra idrottsstad enligt honom.

- Först och främst en bra ungdomsverksamhet. För bredd föder elit. Att också förstå vad som händer när man heltidsanställer spelare och ledare, att man har bra kontakt med kommunen när det gäller anläggningar .

Efter besöket hos klubbarna anordnade östgötaidrotten och länsstyrelsen ett seminarium i Cloetta Center. Där var det just elitidrotten som stod i fokus. Och Erik Strand inledde med att berätta vad elitidrott är enligt honom:

Oregisserad underhållning.

Ett givet samtalsämne.

En inspirationskälla för barn och ungdomar.

En reklampelare för landet.

Ett socialkitt mellan människor.

En inkomstkälla för samhället.

Erik är besviken över att Sverige aldrig lyckats få vinter-OS, trots att vi varit inbjudna till andra orter 21 gånger. Han är också besviken på sittande regering då de inte ställer sig bakom fler internationella arrangemang. Däremot anser Erik att exempelvis ett sommar-OS är omöjligt i Sverige, det är vårt land för litet för.

Intressant av Ringby
En intressant framläggning gjorde också Tomas Ringby, tidigare förbundsdirektör inom Svenska Skidförbundet, men numera konsult och med närmaste mål att få skid-VM till Sverige och Dalarna 2015.

- Vi har döpt konceptet till Beyond skiing och det känns det som vi fått med hela regionen. För ett skid-VM handlar inte bara om tävlingarna, utan så mycket mer både före och efter arrangemanget.

Tomas menar att bara under tävlingsveckorna spenderas det mellan 250-300 miljoner kr i Dalarna. Räknar man in intäckter både före och efter blir slutsumman uppemot en miljard kronor.

Nästa vecka åker en delegation från Dalarna och Skidförbundet ned till Turkiet (!) där beslut kommer att tas i början på juni om vilket land som står värdar för skid-VM 2015.

Peter Rohmée, bland annat projektledare för basket-EM 2003, menar också att regeringen måste satsa mer medel om Sverige ska få några internationella arrangemang i framtiden.

- Titta på Danmark där flera stora företag går samman för att få "hem" stora idrottsarrangemang.

Stora förluster
Christer Mårds, ordförande i LHC, är exempelvis djupt besviken på Svenska Ishockeyförbundet.

- Vi tänker inte arrangera några mer landskamper eller som 2008 dam-VM i hockey. Vi har inte råd att ta sådana förluster som vi drabbats av, här måste förbundet eller kommunen ändra policy.

Linköpings kultur- och fritidschef, Karin Semberg, fick också chansen att berätta om varför Linköping vaknat till liv och blivit en idrottsstad att räkna med.

- Ännu är vi inte i hamn, säger Karin. Vi har som mål att bli "Årets idrottskommun" 2015. Jag tycker vi är på god väg genom att lyckats få mästare inom både damfotbollen, volleybollen och squashen det senaste halvåret. Dessutom jobbar vi stenhårt på att förbättra våra anläggningar i kommunen. Snart står en utomhusarena för friidrotten klar och snart hoppas vi också kunna börja bygga den nya fotbollsstadion med plats för 8.000 åskådare varav 5.000 sittande.

Ny simhall?
- En ny simhall utreds det om och likaså kommer vi att se till att ridsporten får sitt. De är i dagsläget klart eftersatta. Vi kommer även att anlägga fler konstgräsplaner för fotboll inom en snar framtid.

Det känns som om Linköping har en bit kvar till målet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!