Att vinna med 6–1 (1–0) borta mot uppstickarlaget WFC Kharkiv, Zhilstroy kallat, är en imponerande start på äventyret i Champions league.

Det betyder att det i praktiken är klart att LFC går vidare till åttondelsfinal där laget kommer att få möta ett seedat storlag. Så spänningen lär hållas vid liv i höst i fotbollen i Linköping.

Men det får vi ta senare. Först: Vi har ändå bara nått halvtid av sextondelsfinalen.

Så här säger LFC.s tränare Olof Unogård, han som sade före match att oavgjort räckte och att seger var en bonus:

– Jätteskönt att få en så bra start. Jag gillar att vi inte låter frustrationen ta över i halvtid. Vi har detaljer i första halvlek som inte fungerar, men vi lägger fokus och energi på rätt saker och vi hjälper varandra i andra halvlek, säger Olof Unogård.

Hela 6 000 personer kom till jättearenan Metalist stadium och publiken lät höra talas om sig så fort hemmalaget Kharkiv var på väg till målchans. Publiken blev dock dödstyst när LFC:s norska anfallare Frida Maanum gjorde 1–0 behärskat i 25:e minuten.

Maanum hade några fler lägen och Kharkiv en del halvchanser. Men det kändes som att LFC kontrollerade matchen bra, även om bortaspelarna själva inte var nöjda med att bara få tyst på stämningen.

Artikelbild

| Linköpings FC fick en kanonstart på Champions league när Kharkiv besegrades med hela 6-1 i premiären borta. Frida Maanum gjorde tre mål på Metalist stadium.

I andra halvlek var det LFC som tvärtom såg till att vara effektivt och det förstörde definitivt festen för ukrainarna som var lite irriterade över att deras lag inte stod upp bättre.

Lina Hurtig gjorde 2–0 på Frida Maanums passning och Maanum själv 3–0. Det rann iväg till hela 6–1, vilket fick den normalt lite stele Olof Unogård att dansa inför publiken i sitt stora coachområde.

Artikelbild

| Kharkivs målvakt Iryna Sanina plockar ned bollen framför LFC:s lagkapten Kosovare Asllani. Men i längden kunde inte Kharkiv stoppa LFC.

– Det kanske var lite ofint att jubla när man gör 5–1, men vi gjorde så snygga fotbollsmål. Vi gör helt fantastiska mål och då måste man visa lite känslor, log LFC-tränaren.

Unogård var nöjd med att laget lyckades med matchplanen och LFC fick bort Kharkivs viktigaste spelare, landslagsstjärnorna som spelade i var sin lagdel.

Artikelbild

| LFC:s back Anna Oscarsson var pigg och vass på sin högerkant mot Kharkiv.

– Kharkiv orkar inte med oss i andra halvlek. Vi jobbar på tillsammans, säger Olof Unogård som ville plussa för Emma Lennartssons mittbacksspel och målvakten Stephanie Labbés sätt att styra laget från sin position längst bak.

Kharkivs coach Valentyna Kotyk var besviken över storförlusten.

Artikelbild

| Lina Hurtig var på hugget och gjorde ett av målen i CL-premiären.

– Vi ville göra fansen glada, men Linköping var bra, de har bra spelare. Vi har för dåligt motstånd i vår damliga hemma för att mäta oss med lagen från de bättre ligorna, sade Valentyna Kotyk.

Målen: 0–1 (25) Frida Maanum, 0–2 (47) Lina Hurtig, 0–3 (59) Frida Maanum, 1–3 (70) Ganna Voronina, 1–4 (74) Marie Yasmine-Alidou d´Anjou, 1–5 (82) Johanna Rasmussen, 1–6 (86) Frida Maanum.

Publik: 6 000.

Retur i Linköping onsdagen den 26 september.