Det började gå illa redan under andra halvan av förra säsongen. IBF Norrköping blev av med ett tiotal spelare och var på vippen att tvingas till kvalspel för att rädda sin existens i division 2.

Det gick dock vägen för IBF Norrköping förra våren.

I år är det redan kört – och har så varit en längre tid.

– Vi visste att det skulle bli en tuff säsong, att vi skulle få kämpa i bottenskiktet. Men att det skulle gå så här dåligt hade man kanske inte kunna tro, säger Sebastian Håkansson. IBF-fostrad spelare som också har huserat varit i Finspång och har spel med Dalen i SSL på meritlistan.

15 matcher har avverkats för IBF Norrköpings del. Varje gång har utgången varit densamma.

Förlust.

Målskillnaden är nattsvarta –105. IBF släpper i snitt in drygt elva mål per match.

– Vi har åkt på många tunga smällar mentalt. Självförtroendet är inte det bästa och det märks i vissa matcher när det har varit jämnt. Då kan vi falla ihop, säger Sebastian Håkansson.

– Vi hade någon match innan jul mot ett lag strax över oss i tabellen. Vi ledde inför sista perioden (3–2 blev 3–8), men började väl tänka för mycket och tappade allt. Mot Finspång ganska nyligen så var det lika med en minut kvar. Då fick Finspång straff och avgjorde. Att få flera såna smällar sätter sig. Det blir som en ond spiral.

IBF är landets näst sämsta division 2-lag. Endast Tumba i stockholmstvåan är sämre. Tumba har 18 raka förluster och –180 i målskillnad.

Hur är det att vistas mitt i en sån här förlustrad?

– Det är inte roligt så klart. Men på något sätt är det fortfarande kul på träningarna och att spela match, även om alla förluster tar energi.

Vad är det som har varit för dåligt?

– Det är svårt att peka på någon lagdel eller nåt taktiskt. Det har helt enkelt varit så att vi inte har kunnat hålla ihop spelet i 60 minuter. Vi har kunnat ha 45–50 bra minuter, men sedan släppt in massor av mål under dåliga perioder. Andra lag har ändå kunnat hålla jämnt skägg i matcherna även fast spelet inte har funkat i stunder. Visst, en tabell ljuger aldrig – men jag tycker att vi är värda ett par poäng totalt.

IBK har tolv poäng upp till IBK Succé över strecket och har alltså fortfarande en teoretisk chans att hänga kvar med fem återstående omgångar.

Något mirakel räknar emellertid inte Sebastian Håkansson med.

– Efter jul förlikade jag mig med tanken på att vi skulle åka ut, att det var kört. Det var riktigt jobbigt ett tag, men nu känns det okej nånstans. Målet för oss är att ta den där första segern, det skulle vara väldigt skönt, säger han.

För 28-åringen är det ändå en stor sorg att åka ut med IBF Norrköping.

– Klubben har betytt massor för mig genom åren. Att åka ut med sin moderklubb är något jag verkligen inte ville vara med om, säger Håkansson som den här säsongen är tvåa i lagets interna poängliga med 19 pinnar på 13 matcher, leder gör Marcus Larsson med 20 poäng på 14 matcher.

Stannar du nästa säsong och vad tror du om chanserna att studsa tillbaka till division 2 direkt?

– Jag har inte tänkt så långt. Just nu är jag så less och vill bara att ska ta slut för den här säsongen. Jag kanske fortsätter, jag kanske lägger av, jag kanske testar en ny utmaning någon annanstans. Vi får se. Om man tittar på återväxten så ser det i alla fall lovande ut för IBF, det är många duktiga spelare på ungdomssidan. Jag har själv en lillebror som kanske spelar i a-laget om några år, det skulle vara kul att spela ihop med honom.