”Byfånen” som satte Anderstorp på världskartan

Man behöver inte vara det minsta motorintresserad för att uppskatta SVT:s dokumentär, ”Smokeys dröm – när Formel 1 kom till byn”.

Här ser vi Sven "Smokey" Åsberg i aktion på banan i Anderstorp då det begav sig i början av 1970-talet. Det "sömninga" lilla Anderstorp hamnade plötsligt mitt i smeten av världsberömda racerförare, tragiska olyckor och svartbyggda hotell á la Big Bengt.

Här ser vi Sven "Smokey" Åsberg i aktion på banan i Anderstorp då det begav sig i början av 1970-talet. Det "sömninga" lilla Anderstorp hamnade plötsligt mitt i smeten av världsberömda racerförare, tragiska olyckor och svartbyggda hotell á la Big Bengt.

Foto: Skärmklipp från SVT Play

Krönika2024-08-27 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den närmast otroliga sannsagan finns just nu att avnjuta på SVT Play och jag kan verkligen rekommendera en titt på detta unika kapitel svensk idrottshistoria.

Sven ”Smokey” Åsberg var företagsledare och en välkänd profil i sömniga Anderstorp som vid den här tiden hade ungefär fyratusen invånare.

En klassisk, pampliknande man som signalerade pondus och framåtanda. Den kantiga frisyren var kanske inte helt tidsenlig för den här epoken, men ”Smokey” stack ju ut.

Smeknamnet var naturligtvis klockrent, en fet cigarr guppade allt som oftast mellan läpparna på mannen som brann för motorsport och som bar en vision om att sätta lilla Anderstorp på världskartan, detta tillsammans med två andra lokala entreprenörer, Bertil Sanell och Åke Bengtsson. Trion bildade racingklubben Team Mosarp Racing. Från början var det bara tal om att bygga en kortare träningsbana men med investerares hjälp blev det en bana av internationell standard.

1968 stod den 4 017 meter långa banan färdig, men det skulle dröja ytterligare fem år innan smålänningarna lyckades övertala F1-legendaren Bernie Ecclestone om att låta Sverige arrangera en av VM-deltävlingarna.

”En del kallade mig för byfåne, men idag gör man inte det, säger Sven ”Smokey” Åsberg i dokumentären”.

Det var en krokig väg från ax till limpa och många ifrågasatte det vettiga i att köra Formel 1 i en okänd svensk bonnhåla. Vad var väl Anderstorp i en jämförelse med Monte Carlo eller Silverstone?

Den 17 juni 1973 - en varm och solig dag - var det dags, dåtidens världsstjärnor stod redo då det historiska loppet rullade igång. Vi snackar barndomsidoler som Jackie Stewart, Niki Lauda, Carlos Reutemann, Jacky Ickx, Graham Hill, Clay Regazzoni och Emerson Fittipaldi. Med flera.

Ungefär 40 000 åskådare var på plats, de allra flesta för att se och stötta supersvensken Ronnie Peterson från Örebro.

Peterson vann tre VM-deltävlingar det här året men på hemmabanan blev det ingen triumf. Anderstorps förste F1-segrare var nyzeeländaren Denny Hulme som körde för McLaren-Ford. Ronnie i sin Lotus fick nöja sig med andraplatsen efter 80 körda varv och en punka på vänster bakhjul fem kilometer före målgång.

SVT-dokumentären beskriver motorstjärnornas blixtvisit, hur boendet för de olika stallen löstes genom att härbärgera dem i intilliggande västernstaden, ”Big-Bengt” Erlandssons skapelse High Chaparral. Det var nog ganska påvert jämfört med hur motoressen gullades med i Italien, Argentina eller i Storbritannien.

Anderstorp var en del av cirkusen fram till 1978, men någon blågul seger blev det aldrig till hemmapublikens besvikelse.

Jag minns att jag gjorde några fruktlösa försök att övertala min pappa att köpa biljetter (kostade 50 spänn) till något av loppen, men han ansåg inte att den knappt tolv mil korta utflykten till grannlandskapet var mödan värt. 

1978 var för övrigt ett synnerligen svart motorår för Sverige, när först Ronnie Peterson avled efter en krasch på italienska Monza i september och bara en månad senare gick Sveriges andre F1-stjärna, Gunnar Nilsson bort i sviterna av cancer, endast 29 år gammal.

Där dog även intresset för Anderstorp, som förvisso aldrig nådde upp till de fina publiksiffrorna under premiäråret 1973. Sponsorerna var inte heller särskilt pigga på att stötta arrangemanget längre.

Anderstorp förlorade Formel 1 men har arrangerat många andra motortävlingar på banan i de småländska skogarna.

Sven ”Smokey” Åsberg avled 1992. Han blev 74 år.