– Damallsvenskan håller på att bli vad holländska ligan är på herrsidan, säger Olof Unogård, LFC-tränaren.

När de allsvenska tränarna samlades i samband med VM-premiären höll han ett föredrag som tangerade just det ämnet. Utöver de få spelare som återvänt efter ofta längre utlandssejourer är det bara det yngre gardet i svensktruppen som inte återfinns i klubbar utomlands.

Och Unogård tror att utvecklingen kommer att fortsätta.

Artikelbild

– Om två år kommer ännu fler att vara i utländska klubbar. Jag kan inte tänka mig annat. Det går tydligt åt det hållet, säger han.

Vad tycker du om det?

– Man kan tycka att det är trist för allsvenskan att tappa kraft och status, men lyfter du perspektivet är det mycket som är positivt. Tjejer som växer upp idag och spelar fotboll kan drömma om att spela utomlands och tjäna bra pengar.

– Det är så det ser ut och då får man acceptera och anpassa sig till det, säger Unogård.

Det är som sagt mycket LFC i Frankrike-VM och utan att ha gjort någon vetenskaplig undersökning kan konstateras att det inte finns så många andra klubbar med liknande siffror.

I de blågula startelvorna så här långt har sju haft mer eller mindre koppling till Linköping. Totalt tio i svensktruppen spelar eller har spelat i allsvenska topplaget.

Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Lina Hurtig och Mimmi Larsson spelar där nu. Nilla Fischer spelar där snart. Jonna Andersson, Fridolina Rolfö och Magdalena Eriksson spelade där för bara ett par år sedan. Hedvig Lindahl och Caroline Seger har spelat där tidigare.

Och det stannar inte med det.

Ytterligare sju VM-lirare från olika länder är eller har varit på östgötaslätten.

Kolla själva faktarutan här intill så ser ni.

– Ett fint arv och något att vara stolt över, säger Olof Unogård.

Att LFC, likt flera andra allsvenska konkurrenter, fostrat vassa talanger har visats under de senaste åren. Ovannämnda trion Andersson, Eriksson och Rolfö lirar numera i Chelsea respektive Bayern München. Pernille Harder, Claudia Neto och Kristine Minde har gått vidare till Wolfsburg. Janni Arnth till Arsenal.

Listan kan göras längre än så.

Samtidigt har några spelare som en gång lämnat kommit tillbaka: som Nilla Fischer nu, som Kosovare Asllani och Stina Blackstenius tidigare.

– Förhoppningsvis kan vi även slå vakt om den stämpeln. Vi håller kontakten med de spelare som flyttat vidare och ser gärna att de kommer hem. När Jessica Samuelsson valde Rosengård före LFC i våras såg vi det som ett misslyckande, säger Olof Unogård.