Joakim Lindberg valde bort skidsporten som liten till förmån för sin kanotsatsning. Han har ännu inte ändrat sig, men det går fortfarande hyggligt snabbt vintertid i skidspåren för elitkanotisten med blågula meriter.

I helgen kom finspångskanotisten fyra i Engelbrektsloppet. Emil Svensson. Bråvikens Kanotklubb, var 15:e man. Hyggligt bra med tanke på sträckan 60 kilometer och cirka 3000 startande i tävlingen som är seedningslopp till Vasaloppet.

– Skönt. Nu är man i främsta ledet. Emil (Svensson) missade möjligheten med minsta marginal och hamnade i led 1. Men han har något seedningslopp kvar att åka, säger Joakim.

Det är ingen slump att kanotduon åker långloppsskidor mellan säsongerna. Tekniken, och belastningen är nästan densamma, speciellt när långloppen allt mer är en stakåkningsfest från start till mål i högt tempo.

– Det är väldigt mycket överkropp. Man får vara lite försiktig i början på skidsäsongen, då skidor sliter lite hårdare på axlar och armbågar. Paddlingen är skonsammare, säger Joakim som kommer tävla hemma i Östergötland i veckan före Vasaloppet.

I fjol nådde han 95:e plats.

I år?

– Det vore kul att göra ett bättre resultat. Men det är mycket som ska stämma, skidor är mycket mer materialsport än vad kanot är.

Veckan efter väntar första kanotlägret och betydligt behagligare temperaturer.

– Åker på torsdagen efteråt till Valencia. Vi ska paddla sju veckor därnere på ett försäsongsläger. Det blir en bra start på säsongen, säger hobbyåkaren med elitmeriter.