Ole Morten Iversen menar att det skulle bli mer spännande om damerna fick lite enklare banor och man tog bort delar av de tuffaste backarna.

Hans utspel kommer efter att Therese Johaug återigen krossat motståndet i världscupen. Den här gången i tyska Oberstdorf, där VM går nästa år. På VM kommer fristilsbanan att bli ännu mer utslagsgivande, menar tränaren, då det kommer att vara en längre backe.

Det är en fördel för några och en nackdel för vissa, och jag tror inte att de extremt långa backarna gynnar damskidåkning. Jag tror det hade blivit mer spännande om man hade kunnat ta bort lite av de tuffaste backarna, säger Iversen till NRK.

När den norska tv-kanalen frågar om det inte är lite politiskt inkorrekt att hävda att damerna ska ha lättare banor än herrarna svarar han:

Det är möjligt, men jag bryr mig mer om sporten än om politiken och säger vad jag menar.

Men han får inte stå oemotsagd.

Therese Johaug håller inte med tränaren alls.

Nu får han ge sig. Herregud, varför ska vi ha lättare banor? säger hon till NRK och påpekar att hon fick slita för segern i skiathlonen där segermarginalen "bara" blev 15 sekunder.
Banan ska skilja de bästa från de näst bästa, det är vad en VM-bana ska göra. Det ska inte vara en masspurt. Jag är helt oenig faktiskt.

Johaug blir provocerad, säger hon.

Ja, vi tränar lika mycket som herrarna, kanske egentligen mer, så vi tål de här banorna.