Vita Hästen har länge brottats med en tuff ekonomi och jobbar för att få in mer pengar. Nyligen kallade man till extra stämma i aktiebolaget (där A-lagsverksamheten drivs) och i föreningen med anledning av att aktiekapitalet är förbrukat och att man därmed går in i en så kallad kontrollbalansräkning.
Situationen är riktigt besvärlig.
Under måndagskvällen hölls mötena i Guldrummet i Himmelstalundshallen där en allvarlig styrelse redogjorde för läget. Beslutet från både aktieägarna och föreningens medlemmar blev sedan, efter att ha tagit del av läget och ställt en rad kritiska frågor, att styrelsen ska försöka att driva aktiebolaget vidare. Därmed går man in i en så kallad rådrumsfrist som innebär att man har åtta månader på sig att återställa aktiekapitalet. Lyckas inte det måste styrelsen likvidera aktiebolaget.
Hårda papper för en klubb som haft svårt att få ekonomin att gå ihop under många år. På det extra årsmötet redovisades det att man i aktiebolaget har ett eget kapital som nu är på minus 4,6 miljoner och att årets resultat per den siste januari är på ett minus på hisnande 8,6 miljoner.
Med periodiseringar finns det intäkter på 1,8 miljoner som man kan tillgodoräkna sig men det innebär ändå att det är 6,8 miljoner kronor minus.
Efter mötet pratade Sporten med ordföranden Rickard Rauge om krisen, som förmodligen är det tuffaste läget för elitishockeyn i Norrköping sedan konkursen 1996.
Varför har ni hamnat här?
– Den stora grejen är att vi inte har lyckats jacka upp på intäktssidan. Både marknadssidan och när det gäller privatpersoner. Omvärldskostnaderna har ökat. Vi har gjort vissa satsningar på organisationen för att driva det framåt men vi klev in i det här året efter två pandemiår och sedan kom det krig och inflation. Näringslivet har det tufft. Privatpersoner har det tufft.
Borde ni inte ha lyft det här och berättat om läget tidigare?
– Det kan man alltid diskutera. Jag vet inte. Man kan alltid titta bakåt med facit i handen, samtidigt är det en delårsrapport som görs nu och där såg vi att vi måste börja hantera det här.
Minus 4,6 miljoner i eget kapital och ett resultat fram till januari på minus 6,8 miljoner – det är ett allvarligt läge?
– Ja. Det är stora siffror och jätteallvarligt. Det är därför vi jobbar för att hitta vägar ur det här. Vi vet inte om vi kommer att klara det, ärligt talat. Men vi har förhoppningar. Jag har en förhoppning om att vi ska kunna kitta ihop Norrköping som stad med medlemmar och ishockeyklubben Vita Hästen. Det finns många människor i vår förening som skulle kunna göra nytta för oss. Sedan om vi lyckas? Som jag sa också, idag var det mycket folk på extrastämman, mer än vi varit på ett vanligt årsmöte och det är positivt.
Föreningen HC Vita Hästen är majoritetsägare av Vita Hästen AB. Föreningen kan leva vidare även om aktiebolaget likvideras, men det finns också en fordran från AB:t på 500 000 kronor på föreningen.
Den summan var nyligen en miljon men har betats av till hälften.
Hur stort ansvar vilar på er i styrelsen och dig som ordförande i det här?
– Ett jättestort ansvar har vi. Vi kliver inte undan någonting i det och i att vi inte har lyckats med det här bättre.
Ekonomin har varit tuff i Vita Hästen länge, finns det verkligen ett underlag i Norrköping för att driva ett hockeyallsvenskt lag?
– Det kan man ju diskutera. Jag tror att det finns det, men det krävs också ännu mer kraft från oss i Vita Hästen. Samtidigt tror jag att vi måste börja ställa raka frågor där ute, om vi ska ha ett hockeyallsvenskt lag eller inte. Det kostar så här mycket att driva det. Vi har dopade siffror varje år, vi måste göra något ordentligt. Annars får vi inse att vi inte kan ha det, vill vi vara med och leka kostar det. Så är det.
Om du tror att det finns ett underlag för det, varför hamnar ni i sådana här lägen hela tiden?
– Jag tror att vi gör det på grund av att vi inte får någon luft under vingarna och ingen lugn och ro att kunna jobba strategiskt framåt. Vi hamnar bara i brandsläckning och frågor som handlar om daglig drift. Vi ser inte över horisonten. Det som är jätteviktigt och som vi behöver jobba med är hur vi får folk till hallen. Hur vi skapar ett värde för Norrköping. Varför ska familjen gå och se Vita Hästen? Vi behöver jobba mer med sådana frågor men vi kommer inte dit.
Och då uppstår ju frågan igen om det finns ett underlag för ett hockeyallsvenskt lag.
– Ja, och den måste vi börja ställa. Vi måste bli rakare mot våra intressenter. Vi jobbar med evenemang och klarar vi inte av att dra in intäkter går det inte, vi kan inte leva på gratisbiljetter.
Tack vare besluten på först aktiebolagets stämma och därefter det extra årsmötet i föreningen har styrelsen möjlighet att jobba för att reda upp situationen. Senast om åtta månader behöver aktiekapitalet vara återställt för att inte styrelsen ska vara skyldig att försätta bolaget i likvidation. Ett krav från aktieägarna är att skatteskulder regleras och där finns inga skulder idag enligt Rickard Rauge.
I det kortaste perspektivet, för att klara likviditeten närmaste tiden, handlar det om 2,5 miljoner kronor in under våren. Sedan finns kravet på elitlicensen ovanpå allt det här.
Vad är nästa steg nu?
– Vi har en hel del möten med intressenter där vi ska försöka ta det framåt. För att försöka skapa en trovärdighet. Sedan får vi se om vi lyckas men vi kommer att ha många möten i veckan, svarar Rickard Rauge som även säger att man kommer att ha en dialog med Norrköpings kommun.
Att Vita Hästen har haft bekymmer länge, påverkar det trovärdigheten framåt?
– Det kan vara så. Man får ha förståelse för det. Sedan kan vi inte bara titta på det gamla, vi kan inte titta på att vi gick i konkurs 1996, det är 25 år sedan. Vi måste försöka driva det framåt och har ett stort ansvar i det här. Men vi behöver hjälp av Norrköping och av våra medlemmar. Jag tror att vi kan göra det här tillsammans.
Om Norrköping ställer upp nu, vad säger att ni inte är här igen om några år?
– Det är en hypotetisk fråga. Men det måste finnas ett tålamod. Man hör att "ni är så dåliga, ni måste köpa in spelare", men man måste förstå att så enkelt är det inte. Idrotten är en balansgång och väldigt skör. Pendeln kan slå så hårt och det kan gå fort.
Föreningen, där ungdomsverksamheten finns, drabbas inte primärt även om aktiebolaget inte kan drivas vidare men det går inte att driva ett hockeyallsvenskt lag i föreningen?
– Så kan det vara. Men vi måste framför allt få föreningen att leva även om det är utmaningar där också. Sedan skulle man i så fall få se vilken nivå man kan ha ett A-lag på.