Hästens nytillskott presenterades i Himmelstalundshallen någon timma efter segermatchen mot Karlskoga.

Redan dagen efter hemmasegern mot Karlskoga var han igång. Han följde förmiddagsträningen från en av barstolarna högst upp på kortsidan. Med mobilen i handen väntade han på samtal och följde spelarna nere på isen.

– Jag såg förra matchen också. Det är spännande att scouta av lagen och delge tränarna det. De får ta det de vill av mig. Jonas Johnson är ju en hockeysmart kille, det var en sån ledare man alltid ville ha i sitt lag. Det är spännande att få jobba med de offensiva människorna här.

Artikelbild

– Vi hade haft lite snack och så blev det klart nu. Jag träffade Yvonne, Rickard och Conny (ordförande Anglesjö och styrelseledamöterna Rauge och Gyllander) förra veckan. De presenterade allt. Alltså det finns en otrolig utvecklingspotential. Norrköping, Hästen, Himpa och allt det här, det är spännande. Det är här och nu det gäller. Här är det häftigt när det är fullt, tycker han.

Kan du få ”Himpan” att glöda igen?

– Det tror jag. Folk vill se vinster och ytterst ett lag som krigar. Då går publiken igång lika mycket som vid ett mål. Har man det i botten kan man också skruva på spelidéerna, annars kan man inte skruva på nånting. Jag ska bidra med det jag kan och det jag ser.

Den slimmade organisationen kommer att avlastas av den erfarne tränaren/sportchefen, säsongen ut till att börja med.

Artikelbild

| Leif Strömberg, ny sportsligt ansvarig i Vita Hästen.

– Jag har inte kommit till Norrköping för att ta jobbet från Jonas (Johnson) och ”Grizzly” (Fredrik Eriksson). Däremot är jag väldigt intresserad av att stötta dem i deras dagliga arbete. Scouta, titta på spelarna och ha daglig kommunikation. Jag ska ta på mig en arbetsbörda och avlasta alla.

Ska vi kalla dig sportchef?

– Ja, du får kalla mig vad du vill. Men sportsligt ansvarig står det i pappren. Det känns spännande.

Det är snabba puckar.

– Jag är ingen pendlare. Jag har en fullvuxen dotter som jag blev ensam med när hon var fyra år, när min fru gick bort. Så jag kan bo var som helst. Jag kommer självklart att bo här.

Han poängterar att ungdomslagen intresserar honom mycket.

Hur är den Strömbergska hockeyn?

– Jag tränade BIK Karlskoga många år, vi var en landsplåga med snabbt och rakt spel med bra support på varandra. Vi slogs om de sista platserna fast vi hade långt från den bästa budgeten. Vi hade ett bra flöde och jag tror att vi släppte 14 spelare på fyra år till SHL. Att spelare vill hit och utvecklas för att nå SHL och att Hästen kommer ett steg närmare för varje spelare man släpper dit. IFK Norrköping är ett bra riktmärke. Jag är också en vän av kreativitet och disciplin. Jag vill att man åker skridskor och försvarar sig, inte backar, står och väntar.

Som tränare har han mött Rauge, Gyllander och Peter Eriksson.

– Senast jag coachade här var med Södertälje i en träningsmatch mot Linköping, i starten på den säsongen när vi gick upp, 2007. Jag hade ”Svesse” (Gunnar Svensson) som agent och jag var här när det glödde i hela Himmelstalund.

Genom åren har han varit ledare på elitnivå i många kubbar, såväl tränare som sportchef.

Han är uppväxt på Södermalm i Stockholm och spelade både hockey och fotboll för Hammarby.

– Jag var tidigt i A-laget i hockey och spelade TV-pucken. I fotboll var jag en snabb, teknisk forward i stadslaget med Micke Andersson och de där.

Utanför rinken har Strömberg även jobbat som expertkommentator på Viasat med hockeyallsvenskan, NHL, KHL och junior-VM.