LÄS MER: Så var IFK-AFC minut för minut

Efter en veckas läger i Portugal var IFK Norrköping tillbaka hemma i kylan igen, och träningsmatch mot allsvenska nykomlingen AFC Eskilstuna på tisdagseftermiddagen.

Den första halvleken på Östgötaporten innehöll en hel del felpass och bolltapp. Att det var ett ungdomligt hemmalag märktes inte minst på mitten, där orutinen lyste igenom emellanåt. Gästerna var närmast ett ledningsmål men prickade Isak Petterssons stolpe.

Artikelbild

| Henrik Castegren.

Till den andra halvleken blev det ett helt nytt IFK-lag. Ett betydligt mer rutinerat manskap klev ut. Det syntes även i spelet där hemmalaget tog över. Målchanserna var dock lätträknade. AFC:s aggressivitet störde de mer tekniska vitblå lirarna. Det skulle krävas en frispark för att få nollan spräckt. Sead Haksabanovic lyfte in bollen och Henrik Castegren höll sig framme med foten och styrde in 1–0 i 81:a minuten. Det blev matchens enda fullträff.

– En inläggsfrispark från Sead, jag var där och fick till en fot. Klart jag vill vara där uppe och hota. Nu visade jag att jag kan göra mål också, sa Henrik Castegren en kort stund efter slutsignalen.

Den 22-årige backen är ingen van målskytt, men några mål har det blivit.

– Jag vet att jag gjorde mål i min debut i A-laget, genrepet mot Djurgården 2016, och några till har jag gjort. Det här var mitt första efter skadan i alla fall, sa Castegren.

Artikelbild

AFC höll länge emot men han tyckte att hemmasegern var i sin ordning.

– Resultatmässigt tror jag inte vi tittar tillbaka på det här om en tid, men klart att det är skönare att komma iväg med en seger än oavgjort. Speciellt när vi har ett så stort spelövertag och bör vinna. Prestationen är det vi tittar mer på, vad vi kan utveckla. Att hela tiden bygga relationer mellan varandra, hitta kombinationerna och lära känna varandra på planen ännu mer. Det är vad den här tiden är till för, men också att bli ännu spetsigare framåt och bakåt. Att sitta ihop som en enhet hela tiden, jobba tillsammans och få ut så mycket som möjligt av våra idéer till konkreta saker på planen, sa Castegren.

Artikelbild

| Adnan Kojic mot Sead Haksabanovic när IFK och AFC genrepade inför cupspelet.

Ni hade svårt att skapa lägen?

– Jag tror inte man ska dra för stora växlar av det, vi är fortfarande i försäsong. Men nu drar det igång på söndag och då bör vi skärpa oss och skapa mer chanser, men jag tycker vi löste upp det ganska bra i andra halvlek ändå. Såklart bör vi ändå utveckla målchanserna för att göra mer mål.

Artikelbild

| Simon Thern.

I backlinjen var det lugnt?

– Ja, när bollarna kommer dit ska vi göra vårt men det är också att hålla koncentrationen uppe när bollen inte är där, kunna styra och ställa med de framför.

Artikelbild

| Kalle Holmberg.

Med nye dansken Rasmus Lauritsen ökar konkurrensen ytterligare om de tre platserna i försvaret. Enbart positivt, enligt Castegren.

– Vi kände nog alla att vi behövde en till sett över en hel säsong, med allsvenskan och Europaspel. Rasmus, som alla andra, är här för att spela, och det är jag också. Vi växer av konkurrensen.

Artikelbild

| Alexander Fransson.

På söndag börjar spel om poäng när gruppspelet i Svenska Cupen drar igång. Castegren tycker att IFK är bra i fas för att ta sig an den utmaningen.

– Jag tror vi har en otrolig potential i den här gruppen att utvecklas ännu mer. Vi har gjort det här nu i en och en halv månad, med ytterligare tid ska det bli bättre. Det är ju inte som nu i dag vi kommer vara hela säsongen utan det kommer hela tiden utvecklas. Hoppas vi gör med tiden.

Artikelbild

| Sebastian Detterman.

Och du gör fler mål?

– Ja, det får vi hoppas. Fortsätter det så här är jag i skytteligatopp snart, sa Castegren och skrattade.

Artikelbild

| Jordan Larsson.

Managern Jens Gustafsson var skapligt nöjd med eftermiddagen.

– Ganska förväntad matchbild med ett yngre mittfält första halvlek och ett nyförvärv som inte kan namnen på alla spelarna. Och även förväntat i andra, att vi tog över och satte tryck på dem. Ett fint mål av Henka och en fin serve av Sead, summerade Jens.