De har följts åt genom åren i IFK – och även i U21-landslaget på slutet. Norrköpingskillarna som blivit bästa kompisar.

Nu har Linus Wahlqvist flyttat till Dynamo Dresden.

– Det är klart jag saknar honom, inte bara i laget, det är en av mina bättre kompisar, om inte den bästa, även utanför planen. Man är van att ha honom att tugga med, men det är kul för honom, säger Filip Dagerstål.

Artikelbild

Det är en annorlunda situation för mittbacken.

– Det känns speciellt såklart. Vi har vuxit upp tillsammans ganska länge nu och suttit bredvid varandra i fem år snart. Men man vet att man inte kommer spela i samma lag hela livet. Jag har pratat lite med honom och han verkar trivas. De tar hand om honom bra, han är en ganska lätt person att komma in i grupper, säger Filip Dagerstål.

Gjorde han ett bra klubbval?

– Det tycker jag, han resonerade bra så som vi pratade i alla fall. Hoppas han kan ta en plats och utvecklas vidare.

Samtidigt kom en annan Norrköpingskille hem igen, Alexander Fransson är tillbaka på Östgötaporten.

– Vi bytte en mot en annan. Jag tycker ”Alle” visade direkt i första matchen vilken kvalitet han har. Han har inte tränat så mycket och kunde ändå gå in och göra den matchen han gjorde. En klasspelare.

Vad kan han tillföra tycker du?

– Jättemycket. Det pratas om att Smith gjorde det bra innan och det gjorde han också. Nu får vi en annan spelartyp, lite mer lik Thern kanske som kan gå iväg med boll och samtidigt slå öppnande passningar. De kan komplettera varandra och det tycker jag syntes direkt.

IFK ligger med i toppen och skuggar AIK främst som det ser ut just nu. Det kan bli en intressant fortsättning av säsongen, men Filip Dagerstål vill inte snacka så mycket guldstrid.

– Ni vet ju de tråkiga svaren, men det känns i alla fall väldigt bra. Vi är väldigt positiva och har väldigt kul. Det tror jag är nyckeln för framgångsrika lag, att ha kul tillsammans men samtidigt också ställa krav. Man kan inte bara gå ut och skoja på träningar och matcher. Jag känner att vi har båda i den här gruppen, sedan vilken placering det kan leda till – det kan jag inte säga nu.

Samtidigt har laget inte nått sin fulla potential än. Filip Dagerstål tycker det finns mer att få ut.

– Vi har inte blivit så bra som vi kan bli än. Bara det vi pratade om nyss med ”Alle” och Thern. Får de tid på sig att spela ihop sig kan det bli ännu bättre.

Själv har han kommit in i trebackslinjen och känns ganska given på den platsen som det ser ut nu. Det vill han dock inte säga själv.

– Jag vet hur fort det kan gå. Men det känns som att samarbetet sitter bra med målvakt och backlinjen för tillfället. Man njuter av att spela. Det är viktigt att stanna upp ibland och känna att livet leker och samtidigt inte bli för nöjd heller, säger Filip Dagerstål.