AIK är regerande mästare men inte per automatik favoriter till SM-guldet 2019.

Malmö FF har fått flest röster inför året. På den allsvenska upptaktsträffen tippades IFK Norrköping tvåa med AIK på tredje plats.

När AIK-ikonen Henok Goitom lägger ut orden och spekulerar är det sex–sju lag som vävs in i förhandssnacket om titeln.

– Det är svårt. Hur många lag klarar av att hantera Europaspel och att gå långt i allsvenskan? Vad händer med sommartransfern? Det är så mycket som är oförutsägbart, konstaterar han när Sporten träffar honom vid AIK-montern på träffen vid Arlanda.

Det normala är att mästarlaget är jagat, men här är det snarare ett MFF på revanschjakt som alla kommer vilja slå. Goitom nickar instämmande åt resonemanget men kommer med ett instick i AIK-anda.

– Oavsett om vi vinner guld eller inte så vill alla ändå slå oss, så är det. Därför känner vi ingen större press än förut när vi inte har vunnit. Det är inget nytt fenomen.

Men det är väl självklart att ni siktar på guld igen?

– Om man har upplevt det vill man göra det igen. Men det kommer inte komma av sig självt.

Kan ni ha en omedveten mättnad i bakhuvudet?

– Om vi ska göra det igen har vi en större utmaning, inte bara hur vi ska göra det taktiskt för att slå våra motståndare. Vi måste också ta bort mättnadskänslan och försöka strypa den om någon känner av den. Vi måste vara ödmjuka inför varje match och får aldrig tumma på det. Det var det som gjorde att vi faktiskt vann guld förra året.

Alla säger att ni har sämre lag på papperet, håller du med?

– Jag skulle säga att vi har ett annorlunda lag: Vi ska försöka hitta annorlunda synkar från förra året, säger Goitom.

AIK inledde allsvenskan med 0–0 hemma mot Östersund. Årets första bortamatch för lagets del är mot IFK Norrköping på Östgötaporten nu på måndag – en tidig kraftmätning mellan två tippade topplag som dock inte glänste i premiären.

– Det brukar vara tuffa fighter där men på något sätt känns det bra att få det så tidigt som möjligt. Förhoppningsvis kan vi göra ett bra resultat också. Topplagen brukar vara väldigt bra under sommaren. Bra att stöka av en kongsträsmatch också, hehe. Det är inte någon favorit hos mig, konstaterar Goitom.

Vad säger du om IFK Norrköping och deras framgångar på senare år?

– Jag skulle säga att de har en utmaning i år och det är att de inte kan smyga under radarn längre. Det har de kunnat göra tidigare år när det inte har skrivits så mycket. Men nu vet alla vad Norrköping går för. Vad jag kan se har de inte ett sämre lag än förra året heller. Visst, Andreas Johansson var en viktig kugge men om man har sett dem spela fotboll tycker jag de gör det minst lika bra som förra året. Det blir intressant att se hur de hanterar att vara ett topplag men Norrköping kommer definitivt vara med där nu också.

Andreas Johanssons namn kom alltså upp igen även om han inte kommer spela i allsvenskan 2019. Men Henok Goitom har haft sina duster genom åren med hallänningen och beskriver honom så här:

– Han vet vad han behöver göra, på och utanför planen, för att se till att alla hela tiden är på tårna. Han försöker alltid se det positiva och man ser hur han peppar sitt lag. Man märker direkt när han inte är i rummet. Men när en ledare försvinner brukar det alltid komma nya, garanterat. Sen handlar det bara om hur bra man kan göra det, säger han.

Vad säger du om era fighter på planen?

– Det var ju roligt. Andreas är en smart spelare och jag försökte vara en smart spelare också. Det blev alltid som en schackmatch på något sätt, säger Henok Goitom.

AIK:s svar på Andreas Johansson, fast i anfallet, om man så vill.