LÄS MER: "De är inte bästa vänner..."

LÄS MER: Smith hoppas kunna bryta trenden

Det kan bli en speciell söndag för Eric Smith, 21-åringen som i somras lämnade IFK Norrköpings mittfält för att försöka ta en plats på detsamma i KAA Gent i Jupiler League i Belgien.

Eric var skadad redan vid klubbytet och tvingades vila en lång tid efter att han kommit till sitt nya lag. Först på grund av en stressfraktur i ena foten och sen en överansträngd häl.

– Jag var borta fyra månader, men sen tre veckor tillbaka har jag kunnat träna fullt utan avbrott. Jag känner inget av skadorna, men själva träningen blir ju lite upp och ner när man varit borta så länge. Vissa träningar har gått jättebra, medan jag undrat vad jag håller på med på vissa andra, säger Eric per telefon från sitt nya boende mitt i centrala Gent.

En stad han stortrivts i från första stund.

– Det är en jättefin lite äldre stad, där det händer mycket. Bra möjligheter till shopping, känns lite som en storstad. En rolig stad att bo i. Jag och tjejen har bott i lägenheten här nu i två månader. Det kändes viktigt att hitta rätt boende ganska snabbt, säger Eric.

Den långa rehabiliteringen har gjort att han fått följa lagets inledande 14 omgångar från sidan. Än så länge har han inte funnits med i truppen vid någon match, men nyligen spelade han sina första 90 minuter i en B-lagsmatch.

– Det är bara att köra på nu. Matchen gick bra, fotbollsmässigt kändes det väldigt bra med tanke på att jag varit borta så pass länge.

Precis som i IFK är han tänkt som innermittfältare i Gent.

– I första hand såg de väl mig som "sittande" centralt, men tränaren tycker även jag har kvaliteter för att vara högre upp, som tvåvägsspelare i mitten, säger Eric.

På söndag väntar nästa match i ligan när hans Gent tar sig an klassiska Anderlecht på bortaplan. Kanske kan Eric då få sina första A-lagsminuter i sin nya klubb. Han hoppas.

– Jag är redo för det, sen är det upp till tränaren om han tycker jag är tillräckligt bra. Det är svårt att säga hur det blir. Ledarna säger att det ser bra ut och att de tror på mig, men samtidigt vill de ta det lugnt efter skadan, säger han.

Söndag eftermiddag innebär även en annan stor match för Eric – inte på planen, men ändå. Hans tidigare lagkamrater i IFK spelar om ett SM-guld.

– Jag har sett varje match med IFK sen jag flyttade. Senast fick jag både gåshud och rysningar i hela kroppen när "Daja" (Daniel Sjölund) satte sista målet på övertid. Jag sitter framför tv:n och svettas varje gång. Jag har trott på möjligheten till guld hela året. IFK har bara blivit bättre och bättre sen jag stack, säger Eric med ett skratt.

Matchen i Belgien startar en halvtimme innan IFK:s avgörande mot Häcken. Eric lär hinna följa slutet i den allsvenska guldstriden.

– Jag hoppas de skakar till lite i AIK och att vi vinner mot Häcken. Blir det guld får jag försöka ta ett flyg hem på kvällen för att vara med och fira – om tränaren här tycker att det är okej, säger han.

Tränaren i Gent heter numera Jess Thorup. En dansk som tillträdde för en dryg månad när den dåvarande tränaren fick sparken.

– Klart att det blir lite skillnad för mig eftersom det var den förre som scoutade hit mig, men jag har ingen aning om vad det innebär. För laget ser det ljusare ut med tre segrar av fyra möjliga sen tränarbytet. Vi är femma i ligan nu, det är ingen nöjd med. Kravet här är att vinna varje match, säger Eric Smith.