LÄS MER:Division 4-laget om mötet med "Peking"

David Mitov Nilsson skadade handleden under försäsongen. Högerhanden är helt läkt och sen ett tag kan han köra för fullt på träningarna, men har ändå fått sitta vid sidan när Isak Pettersson har storspelat match efter match.

En ovan situation för tidigare givne förstemålvakten, men i torsdagskvällens match i Svenska Cupen, mot division 4-laget Brottby, får 27-årige Mitov Nilsson chansen mellan stolparna.

Artikelbild

| David Mitov Nilsson.

– Skönt och alltid kul att spela matcher så jag får göra det bästa av situationen. Det är som vanligt, göra sitt jobb och vara skärpt. Brottby är ju där tack vare att de slagit ut bättre lag så man får inte bjuda på nåt. Jag har aldrig hört talas om laget tidigare, men man får ändå inte underskatta dem. Det kommer säkert bli en match där jag inte får göra jättemycket, men ändå hända en del grejer och då får man vara fokuserad på det, säger Mitov Nilsson efter onsdagsförmiddagens träningspass på Östgötaporten.

Hans senaste insats i A-lagsmålet var 45 minuter i träningsmatchen mot Kalmar i somras. Handskadan i våras kom, med facit i hand, högst olyckligt för Mitov Nilsson.

– Självklart önskar jag att ha fått vara helt skadefri istället, men nu är situationen som den är och då får man tackla den som den är. Det är svårt att spekulera i hur det hade varit utan skadan.

Från sidan har han fått se Isak Pettersson växa ut till en av allsvenskans absolut bästa målvakter. Mitov Nilsson nickar och håller med.

Artikelbild

| Henrik Castegren.

– Jag vet inte vad jag ska säga, Isak har gjort det jättebra så jag har all förståelse för att man sitter på bänken.

Vad kan du göra för en förändring?

– Får väl vara ännu bättre på träningar och höja mig ännu mer, tycker jag nu kommit in i det bra och konkurrerar på likvärdiga villkor. Det har tagit tid med handen att hitta tajming och så, men nu känns det väldigt bra. Man får försöka komma in på allvar och konkurrera. Nu kan jag göra 100-procentiga aktioner, det har jag inte kunnat tidigare och förståeligt att man inte spelar då, säger Mitov Nilsson.

Trots motstånd från fyran tar han allvarligt på uppgiften på Össeby IP:s konstgräs.

– Svenska Cupen är jätteviktig eftersom det är väldigt bra matcher att få i gruppspelet i februari-mars sen. De lagen som inte går vidare får oftast inte lika roliga matcher då, utan det är jättebra att få möta bra lag i tävlingsform. Den här matchen ska vi definitivt vinna, säger David Mitov Nilsson.

22-årige backen Henrik Castegren är lite i samma läge. Cupmatchen mot Brottby blir ett tillfälle där han får försöka övertyga manager Jens Gustafsson om att han ska få mer speltid även i allsvenskan sen.

– Visst, det handlar om att försöka ta vara på så mycket matchminuter som möjligt, visa vad du kan göra i matchsituationer för att utvecklas så mycket som möjligt. Speciellt nu när man inte får spela så mycket, säger Henrik.

Trots en lyckad vårsäsong som utlånad till Degerfors i superettan har han inte fått förtroendet i IFK ännu.

– Träningarna och allt sånt har gått bra, sen har det inte blivit så mycket speltid, det är som det är. Bara att göra sitt bästa hela tiden. I Degerfors spelade jag nästan varje minut, matchminuter är väldigt viktiga att få men sen kan jag spontant känna att träningsmiljön här är bättre än matchmiljön där, så på så sätt utvecklas jag mer som spelare här även om jag inte skulle få spela matcherna det halvåret som är kvar just nu. Därför känns det bra att vara här.

Hur långt från spel känner du att du är?

– Min egen syn, och självkänsla, på det är att jag inte är längre från att få spela än någon annan. Jag tränar här varje dag och vet vilka kvaliteter jag besitter och så. Sen är det olika faktorer som spelar in att jag inte fått spela. Backlinjen är inga positioner man flyttar på, speciellt inte när det gått bra, men i mitt tycke är jag minst lika bra som alla andra här, säger Henrik medan ett lätt regn börjar falla över arenan.

Vad kan du göra åt det?

– Det är bara att kämpa på, samtidigt får man se till situationen och inte glömma att jag inte spelade fotboll på hela förra säsongen. Det krävs en tid för att övertyga andra att jag är här och ska visa vad jag kan. Man måste ha lite tålamod men samtidigt kan det komma till en gräns. Framförallt när det gått så pass bra och jag visat vad jag kan är det lite tråkigt att det inte blivit nån speltid.