Hon gjorde sig känd som en vass målskytt i IFK Norrköpings dress för några år sedan.

Sedan tre säsonger tillbaka är det dock IFK Kalmar som gäller för Mathilda Johansson Prakt.

Där har 24-åringen fortsatt att leverera mål, blivit en tongivande spelare och inför den här säsongen utsågs hon till ny lagkapten i elitettan-laget.

Artikelbild

| Klar för allsvenskan. Mathilda Johansson Prakt spelar i allsvenskan nästa år med sitt IFK Kalmar.

Men fotbollsåret 2017 fick ett abrubt slut för Mathilda.

Bara några minuter in i premiären mot Västerås vred anfallaren till knäet och tvingades kliva av.

Det visade sig att korsbandet var av och säsongen var över innan den ens hann komma igång för Matihilda.

– Till och från har det varit jättetufft. Man har fått göra det bästa av situationen. Samtidigt har man lärt sig väldigt mycket av det också, säger hon.

Hon har i alla fall kunnat trösta sig med att hennes Kalmar gått fram som tåget i elitettan i år.

Laget har slagits i toppen hela säsongen och efter 6–3-segern hemma mot Assi i sista omgången i söndags säkrade laget andraplatsen vilket innebär spel i allsvenskan 2018.

– Jag är jättestolt över tjejernas prestation, säger Mathilda som gjort vad hon kunnat för att elda på sina lagkamrater:

– Även fast man inte har spelat har man ändå var med och stöttat från bänken och på träningar och så. Sedan är det klart att man hade kunnat göra nästa vad som helst för att få vara med här de sista dagarna och spelat sista matchen inför rekordpublik (2 093 personer).

Har ni firat hårt nu då eller?

– Ja, det blev lite fest på kvällen i går (läs söndag). Det var middag och sådär. Vi hade jätteroligt.

Vad är det som ligger bakom framgången?

– Vi har jobbat på bra under många år och byggt upp en IFK-anda. Vi är väldigt starka som lag, sedan har det kryddats med en del individuella prestationer i år. Vi var lite uträknade under hösten här. Vi tappade mycket poäng under september månad men har hela tiden fortsatt att tro på det och tagit en match i taget.

Hur tror du att ni kommer att stå er i allsvenskan?

– Jag tror absolut att vi kommer kunna göra det bra. Det gäller så klart att kunna steppa upp en nivå men alla känns väldigt inspirerade och intresset är enormt stort nu.

Mathilda förlängde nyligen sitt kontrakt med Kalmar och hennes stora förhoppning är nu att vara tillbaka i spel till den allsvenskan premiären i vår.

– Det är drömmen. Men jag har ganska lång väg kvar och allt måste gå vägen med knäet för att det ska bli möjligt. Det får ta den tid det tar, men nu har man ett tydligt mål och det känns väldigt inspirerande att fortsätta med rehabträningen nu.