Halfvarssons längdskidkarriär har kantats av olika former av strul. Det har varit sjukdomar, stavbrott, magproblem och fall, och VM-premiären i de österrikiska alperna blev inget undantag.

29-åringens stav gick av när han skulle skjuta iväg sig från startfållan i sprintkvartsfinalen. Han kom tillbaka i heatet – var ett tag uppe i ledning – men hade inte tillräckligt med krafter kvar för att nå semifinal i Seefeld.

Jag är besviken att jag inte besiktigar stavarna bättre, säger Calle Halfvarsson och visar sina stavar för den samlade presskåren.

"Ofta det strular"

Det är förmodligen en spricka i staven jag inte har sett. Den small av direkt, det ska den inte göra.

TT: Det är inte första gången det strular. Om du sätter det i perspektiv, vad säger du då?

Det är ofta det strular. Men det känns som att det är skejtsprint som det oftast händer skit för mig. Jag är inte jätteglad i skejtsprint om man säger så.

Trots stavbrottet kom svensken ifatt klungan och gick upp i ledning. I den sista utförskörningen gled motståndarna ifatt och förbi Halfvarsson och till slut var han chanslös femma i sin kvartsfinal, tre sekunder från heatsegraren Federico Pellegrino, Italien, som senare tog silver i finalen.

Taktiken efter det (stavbrottet) var bedrövlig. Jag borde inte legat först ut från backen. Jag borde ha tänkt om, säger han efter att ha slutat på 21:a plats totalt.

Inte pratat med Bryntesson

Halfvarsson skapade rubriker och fick kritik redan dagen före första VM-loppet. Tillsammans med tidigare landslagsåkaren Robin Bryntesson var han med i en satirisk musikvideo där han hånade sina norska konkurrenter.

TT: Hur har din uppladdning påverkats?

Inte det minsta. Det är klart det var lite turbulent, men jag bad om ursäkt och ångrar de värsta grejerna i videon.

I mixade zonen, platsen där åkarna möter media, gick Halfvarsson förbi Bryntesson som arbetar för norska NRK.

TT: Har ni hunnit prata?

Nej, vi får prata efter VM, säger Calle Halfvarsson.

Oskar Svensson, OS-femma i Pyeongchang förra året, blev bäste svenske herråkare under torsdagen. 23-åringen slogs ut i semifinal och slutade på tionde plats.