Åtta nya namn läggs till den svenska truppen till OS i Pyeongchang, som därmed är 106 idrottare stark. Sex av dessa tas ut enligt framtidskriteriet, vilket gäller idrottare som inte tidigare har gjort något OS och som bedöms kunna prestera toppresultat i nästkommande spel.

Det handlar om: längdåkarna Viktor Thorn, 21 (stafett), och Anna Dyvik, 23 (sprint), freeskiingåkaren Oliwer Magnusson, 17, puckelpiståkaren Felix Elofsson, 22, alpinåkaren Lisa Hörnblad, 21 och konståkaren Anita Östlund, 16.

"Riktigt coolt"

Den sistnämnda var väldigt besviken efter sin 17:e-plats på helgens konståknings-EM. Nu är känslan en annan.

"Jag vill vinna och ta medalj i OS. Det är mitt mål som jag kämpar för varje dag. Att börja tävla som senior har varit en viktig milstolpe för mig, och nu får jag chansen att göra det på ett OS redan min första säsong. Det är något jag bara kunnat drömma om", säger Anita Östlund i ett pressmeddelande.

Oliwer Magnusson ser fram emot att göra sitt första olympiska spel.

Det kommer att bli riktigt coolt att tävla mot alla de bästa i världen. Det är ju jättestort med OS, jag satt och kollade på slopestyle i Sotji på tv, säger Oliwer Magnusson till TT.

I det svenska slopestylelaget kommer även 25-åriga stjärnan Emma Dahlström att ingå. Hon tillhör sportens främsta, men har precis kommit tillbaka efter en korsbandsskada. Tillsammans med supertalangen Jennie-Lee Burmansson och Henrik Harlaut utgör hon några av Sveriges största medaljhopp.

Sverige har ju ett av världens bästa lag, så jag tror att vi har jättestora chanser. Och jag tror att jag också har ganska stora chanser att placera mig bra, säger Oliwer Magnusson.

Thorgren skadad

Snowboardåkaren Niklas Mattsson, 25, får också en biljett till Sydkorea. Han kommer att tävla i både slopestyle och big air och har en femteplats i världscupen (slopestyle) som bäst den här säsongen. Efter guldhoppet Sven Thorgrens skada blir han enda snowboardåkare i den svenska truppen.

Däremot får längdåkaren Emil Jönsson, som tog ett silver och ett brons vid OS i Sotji för fyra år sedan, inte plats i truppen. Jönsson har haft en tung säsong och helgens semifinalplats i Planicas klassiska sprint har inte övertygat Sveriges olympiska kommitté.

Det är ingen mänsklig rättighet att åka på OS, det är ingen anledning att åka dit och få kläder. Men just att jag känner att jag är på rätt väg gör att det känns surt, säger Emil Jönsson till Aftonbladet.

OS-truppen kommer att kompletteras med ytterligare några namn i slutet av veckan.