Dalkurd och Sundsvall är det sista IFK Norrköping kommer att göra i matchväg på det nuvarande konstgräset.
När "Peking" möter FC Nordsjälland 27 juni har spelarna en nyare och modernare variant under fötterna.
– Vi hade räknat med att det skulle hålla i fem år men det visar sig att med den här utnyttjandegraden så måste vi köpa nytt tidigare. Det är en paradox, det är bra att planen används av skolor och föreningar men ju mer planen används – ju större blir kostnaden för IFK. Vi har ingen uppsida från kommunen i hyresavtalet men jag gnäller inte. Det bra att det utnyttjas. Vi äger Idrottsparksbolaget – det innebär att vi ansvarar för investeringar och återinvesteringar, säger Peter Hunt.
Vad kostar uppfräschningen?
– Det är ungefär en kostnad på fyra miljoner. Vi har bytt leverantör och jobbar med ett tyskt företag som är kända i världen. Inte minst i USA. De har lagt baseballplaner och jobbar ute i Europa. Det är spännande. Vi tror att vi kommer kunna erbjuda en konstgräsmatta som är lite vassare än allting annat.
Det är det allra senaste?
– Ja, absolut. Det är en annan teknik i hur man väver ihop stråna. Det här tyska bolaget har en egen utvecklad teknik kring det hela och det är mer hållbart. Mer likt naturgräs. Vi tror mycket på det.
Det har aldrig varit aktuellt med en hybridmatta?
– Om du ska ha en vanlig gräsplan i toppskick att spela allsvensk fotboll på kan du använda den 200 till 250 timmar per år. En konstgräsplan garanterar leverantören att du kan utnyttja 2 000 timmar per år. En hybridmatta ligger någonstans däremellan. Det är en kostnadsfråga. Vad vinner man på att ha blandningen? Det finns i Sverige men det är ingen aha-upplevelse sett till kostnaden, tycker Peter Hunt som räknar med att det kommer att ta tre till fyra veckor innan den nya mattan på Östgötaporten är på plats.