+ Argentinskt VM-guld
Lionel Messi hade en uppgift: Återupprepa Diego Armando Maradonas bedrift från 1986 – nämligen att leda Argentina till VM-guld. Då ställdes argentinarna mot Frankrike i finalen.
Lionel Messi gjorde 1–0 till Argentina på straff i mitten av första halvlek. I 36:e minuten dubblade Ángel Di María ledningen efter en snabb kontring.
Därefter såg det ut att bli en lång transportsträcka mot argentinskt VM-guld. Två mål – på en minut – signerade Kylian Mbappé ändrade på det, 2–2 och förlängning väntade.
Då klev Lionel Messi återigen fram och tryckte in 3–2. I 118:e minuten kvitterade Kylian Mbappé på straff och fullbordade sitt hattrick. Således fick straffsparkar avgöra. Där avgjorde Gonzalo Montiel och skickade VM-guldet till Argentina, Buenos Aires och Rosario för första gången på 36 år.
+ Öppningsanförandet
Kamerorna rullade, mikrofonerna var påslagna och Gianni Infantino tog till orda.
– I dag känner jag mig som en qatarier. I dag känner jag mig som en arab. I dag känner jag mig som en afrikan. I dag känner jag mig gay. I dag känner jag mig funktionsnedsatt. I dag känner jag mig som en migrantarbetare, sade Fifa-ordföranden i sitt öppningsanförande dagen före premiärmatchen i VM.
Infantinos ögonbrynshöjande öppningstal varade i cirka en timme och skapade rubriker världen över. Infantino höll en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapportering kring mästerskapet. Han kallade dessutom kritiker av mästerskapet för hycklare.
– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredikningar.
+ Hur lång kan en fotbollsmatch vara?
Matcherna i Qatar bjöd på en hel del underhållning. De bjöd även på en hel del tilläggsminuter. Enligt tidigare stordomaren Jonas Eriksson, som dömt i både EM och VM, kommer direktiven direkt från Fifa.
– Det kommer vara mycket tidstillägg, det är en fokuspunkt. Man vill inte ha diskussioner om effektiv speltid, därför kommer domarna alltid lägga till för skador, maskningar och liknande. Vi kommer få se många minuter i det här mästerskapet, sade Eriksson i SVT.
Även Gianni Infantino kommenterade tilläggstiden vid en presskonferens:
– Vi spelar i 90 minuter. Men det är många avbrott. I snitt är det nu 59 minuter effektiv speltid.
+ Dödsfallen
En minst sagt infekterad debatt inför mästerskapet var hur många migrantarbetare som avlidit i samband med byggandet av infrastruktur för VM. Fifa hävdade att det var tre. Den qatariska organisationen som anordnade mästerskapet sade att det var "mellan 400 och 500". Infantino sade:
– När vi pratar om siffror behöver vi vara väldigt precisa och specifika.
Under mästerskapet avled två migrantarbetare i arbetsplatsolyckor, en filippinsk man som jobbade vid den saudiarabiska VM-anläggningen och en kenyansk man som arbetade som säkerhetsvakt i samband med kvartsfinalen mellan Argentina och Nederländerna. Båda omkom efter fall från hög höjd.
Under kvartsfinalen mellan Argentina och Nederländerna avled även den amerikanske journalisten Grant Wahl av ett brustet blodkärl i hjärtat.
Även qatariske fotografen Khalid al-Misslam avled i samband med sitt VM-uppdrag för AI Kass TV.
Internationella sportjournalistförbundet AIPS skriver också att tv-bolagets tekniske chef, Roger Pearce, avled i Qatar i slutet av november i samband med arbetet kring VM.
+ Iran och hemmaprotesterna
Irans mästerskap, som var över efter tre matcher, handlade minst av allt om fotboll. I stället kretsade det mesta om situationen på hemmaplan.
– Det har varit tungt både psykiskt och fysiskt, sade Saman Ghoddos efter uttåget enligt Dagens Nyheter.
– Tyvärr lyckades vi inte göra människorna glada.
Protesterna i Iran, som startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, har varit massiva och spelarna valde att visa sitt stöd genom att inte sjunga nationalsången inför premiärmatchen mot England. Inte heller fansen som tagit sig till Qatar var intresserade av att ta del av sången, utan buade och skapade allmänt oljud för att dränka tonerna.
Rapporter om hot mot spelarnas familjer kom och till slut valde de att sjunga nationalsången men att laget utsatts för påtryckningar från regimen ville Ghoddos varken bekräfta eller dementera.
+ Sportwashingsuccén
Fifas ordförande Infantino sammanfattade VM före finalhelgen med orden:
– Det som sägs eller påstås, det är inte sant.
Hans ord var riktade till de som kritiserat Qatar som land före mästerskapet.
– Jag tror att många som varit här ser att man kan spendera tid tillsammans och bara ha en trevlig stund. De som varit här kommer att berätta om det här och det kommer att öppna upp allting ännu mer.
Oavsett om Infantino får rätt på den punkten fick mästerskapet på planen den ultimata avslutningen för värdlandet. En duell mellan två av de stora fixstjärnorna, båda med stark koppling till emiratet. På den ena sidan: Argentina, med Lionel Messi. På den andra: Frankrike, med Kylian Mbappé. Båda spelar för franska Paris SG, vars ägare är Qatar Sports Investments – som i sin tur ägs av den qatariska staten.
+ Skrällaget som skrev historia
Marocko skrev fotbollshistoria som första afrikanska nation någonsin att ta sig till en semifinal i VM. Väl där blev Frankrike för svårt, 0–2. Förbundskapten Walid Regragui och hans landslag fick sedan se sig slagna i bronsmatchen, där Kroatien vann med 2–1. Besvikelsen var stor efter förlusten men Regragui var snabb på att prata om vad laget åstadkommit och att framtiden för den afrikanska fotbollen ser positiv ut.
Även Saudiarabien skrällde då det nederlagstippade landslaget chockade alla med att besegra Argentina i lagens öppningsmatch, 2–1.
Japanska supportar och landslaget blev snabbt kända för att vara den mest ordningsamma nationen i Qatar. Läktare och omklädningsrum städades innan de lämnade arenan. Fotboll kan de spela också. Förvisso är det ingen skräll att Japan tog sig till åttondelsfinal – det har de nu klarat i fyra av de sex senaste mästerskapen. Men att vara före Spanien och Tyskland – det är en skräll. Japanerna inledde med 2–1 mot Tyskland och avslutade med samma siffror mot Spanien, vilket gav gruppseger.
+ Stornationernas fiaskon
Danmark lyckades inte alls i Qatar. Trots en tuff start hade de ändå möjligheten att gå till åttondelsfinal inför gruppavslutningen. Då krävdes seger mot Australien. Men det blev en ny förlust, 0–1.
Besvikelse och frustration blev även utfallet för Belgien och Tyskland.
Världstvåan Belgien, en förhandsfavorit och anfört av den hyllade generationen med Kevin de Bruyne i spetsen, vann bara mot gruppjumbon Kanada och hamnade bakom Marocko och Kroatien i tabellen. Kort efter nederlaget valde förbundskapten Roberto Martínez att sluta.
Tyskland misslyckades i VM i Ryssland – jumbo i gruppen som Sverige vann. I Qatar var landslaget ute efter revansch. Men så blev det inte. I stället stod tyskarna för ett nytt fiasko då mästerskapet var över redan efter tre gruppspelsmatcher.
+ Kaoset runt armbindeln
Flera nationer ville spelade med "One Love"-bindeln, som skapats för att främja mångfald. Alla gav vika när Fifa hotade med repressalier.
– Jag kan inte se hur budskapet kan vara så kontroversiellt, sade Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand om armbindeln.
– Vi har redan spelat med den, det här är inget nytt till VM utan det är något vi har använt tidigare och då i Uefa-matcher. Jag kan inte se problemet med att använda den.
Fifa tillät till slut – efter många om och men – att regnbågsfärgade prylar var tillåtna på arenorna. Dock inte på planen.
Däremot fanns det ett tillfälle då färgerna fanns på VM-gräset. Italienaren Mario Ferri, även känd som "Falken", stormade planen med en regnbågsflagga under VM-matchen mellan Portugal och Uruguay. Han blev sedan frisläppt, enligt hans egna uppgifter efter hjälp från Fifa-ordföranden Gianni Infantino.