Englands nya avtal har varit på plats sedan i januari, men det var först på torsdagen, efter att Brasiliens fotbollsförbund meddelat att man numera betalar lika mycket pengar till båda landslagen, som det blev officiellt, skriver The Telegraph.
Därmed har man gått spelare som Jordan Nobbs och Beth England till mötes. Landslagsduon gick förra hösten ut och uppmanade det engelska förbundet att följa Australien, Norge och Nya Zeeland, som alla tidigare beslutat att ge lika ersättning.
Vill förändra världen
Nu är det upp till bevis också för Svenska fotbollförbundet (SvFF), säger en av Sveriges största landslagsstjärnor.
I ett inlägg på Instagram ifrågasätter Real Madrids Kosovare Asllani om SvFF verkligen kan stå för sin påstådda strävan efter jämställdhet. Det går inte att bara att vänta på de internationella och europeiska fotbollsförbunden (Fifa och Uefa) om man ska komma någonstans, skriver Asllani.
"Det är ingen nyhet att Fifa och Uefa står långt ifrån jämställdhet men jag vill att vårt förbund ska sända signaler till Fifa och Uefa att vi i Sverige vill vara med och FÖRÄNDRA världen till det bättre såsom bland annat våra andra nordiska länder gjort.", skriver hon.
Nyligen friade Diskrimineringsombudsmannen SvFF från misstankar om lönediskriminering i samband med fotbolls-VM 2018 och 2019. Dock stod det klart att damerna fick en lägre faktisk ersättning än herrarna, skrev DO och pekade bland annat på SvFF:s ersättningsmodell, som delvis baseras på publik- och marknadsföringsintäkter, som en förklaring.
Inte lika lön
SvFF:s lösning innebär därför att man inte upprätthåller principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön, skrev DO.
"Från jämställdhetssynpunkt är detta klart otillfredsställande. Mot den bakgrunden vill DO särskilt understryka att myndighetens ställningstagande i diskrimineringsfrågan inte hindrar SvFF och spelarföreningarna från att tillsammans välja en annan ersättningsmodell som skulle garantera lika lön för manliga och kvinnliga landslagsspelare."
Kosovare Asllani tar fasta på den delen.
"Att DO inte bedömde att ersättningsmodellen var diskriminerande betyder inte att den är jämställd.", skriver Asllani.
"Det handlar om respekt och strävan efter jämställdhet. Vi vill vara med i generationen som gjorde skillnad för nästa generation, frågan är om förbundet vars jämställdhet är en värdegrund verkligen vill det?"
I samband med DO:s beslut sade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand att det var glädjande att landslagsavtalen bedömts vara "i alla avseenden icke-diskriminerande", men tillade:
"Naturligtvis tar vi också till oss av de synpunkter som DO för fram. Den ersättningsmodell som valts med delvis prestationsbaserade ersättningar, bygger på att vi kvalificerar oss till mästerskap och i sin tur på de ekonomiska ersättningar detta genererar. Där vet vi att det råder stora ekonomiska skillnader mellan damer och herrar – precis som DO konstaterar i sitt utlåtande. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för att minska dessa skillnader.", sade Sjöstrand.