Det handlar om att ge unga en meningsfull fritid. Inte minst barnen från områden där det kanske inte ges samma möjligheter som i andra delar av staden.

– Det är jättekul att jobba med de här barnen, den glädje som finns är verkligen härlig. Tänket kan vara lite annorlunda jämfört med vad man är van vid från föreningar men det är verkligen sköna ungdomar, säger Kent Hellström, till vardags tränare för IFK Norrköpings damlag.

Han har med egna ögon kunnat se hur barnen växt under tiden tillsammans.

Artikelbild

Taggad ledare. Kent Hellström (till höger) har bra kontakt med barnen i Bollis.

– Någon som knappt sa ett ord i början har öppnat sig och deltar på ett helt annat vis. Man ser detta som "sin" klubb. Typ, "jag spelar i Bollis", berättar Kent.

Några av grabbarna och tjejerna kör i fotbollskläder. Andra har jeans och t-shirt. Allt funkar, inget är fel. Inga måsten.

Maja Yakob är enda tjejen i ledarkvartetten.

– Det kostar rätt mycket pengar att vara med i en förening och har man flera barn kan det bli en rejäl slant. Jag vet att många tyvärr hamnar utanför föreningslivet av den anledningen, säger Maja, som själv lagt av med fotbollen på grund av knäskada.

Artikelbild

Lirare. Bollen är i centrum på träningarna. I bakgrunden ses ledarna Kent Hellström, Maja Yakob och Gabriel Kopkin.

– För några av barnen är detta veckans höjdpunkt.

Nu arbetar hon heltid med dels "Bollis", men också med ett liknande projekt i Smedby AIS regi. Upplägget är liknande där.

Artikelbild

Alla välkomna. Och inte en krona kostar det att vara med i projektet på Bollspelaren.

Maja Yakob har en extra viktig roll eftersom hon talar assyriska och arabiska.

Det gör även hennes tränarkollega Gabriel Kopkin.

– Vissa som kommer på de här träningarna talar riktigt dålig svenska så då kan det förstås vara en trygghet för dom att kunna prata med oss, säger Gabriel.

För att nå barnen gick man ut med information på fem språk. Alla är lika välkomna till Bollis.

Projektet kostar en halv miljon kronor per år att driva, berättar initiativtagaren Pelle Holm.

Han är ordförande i Sylvia och hade samma roll i IFK Norrköping när klubben vann sitt senaste SM-guld 1989.

– Kommunen bidrar med en del pengar, andra kommer från sponsorer. ÖFF, Sisu och Rotary finns bland dem som bidragit. Vi ska köra detta tre år och sedan göra en utvärdering. Eventuellt blir det permanent, vi får se.

Under premiäråret har man haft ungefär 60 fotbollssugna barn från Matteus, Vittra och Folkparksskolans årskurs två och fyra. Vid Folkbladets besök är det dock bara elever från Matteusskolan som spelar.

– Nästa säsong drar vi igång med två nya kullar, så då ska det förhoppningsvis vara dubbelt så många barn här, säger Pelle Holm.

Grejen är att aktiviteten är gratis. Barnen behöver inte betala en enda krona för att vara med. Man behöver inte ens anmäla sig och gensvaret från föräldrar har varit odelat positivt.

– Ungdomarna i området kring Bollspelaren har inte samma förutsättningar som barnen i exempelvis Lindö eller Eneby och det är naturligtvis en anledning till varför vi finns härute, fortsätter Pelle Holm.

Målet är inte att fostra framgångsrika fotbollsspelare.

– Jag hoppas att barnen tar med den teamanda och lagarbete som finns här tillbaka till sina klassrum. Det är ett av projektets mål, slutar Pelle Holm.