Torsdag till söndag i veckan avgörs Stålbucklan, tjejernas motsvarighet till mångåriga TV-pucken för killarna, i Ljungby.

Tre av de 19 i östgötatruppen hämtas från Finspångs AIK – 13-åriga Emma Goding och 14-åringarna Elin Asp och Alice Karlsson.

Forwarden Elin har varit med i turneringen en gång tidigare, då som reservmålvakt.

Artikelbild

| Faiks trio i Stålbucklan, från vänster: Elin Asp, Emma Goding och Alice Karlsson.

– Här i Finspång hade vi ingen målis en gång, jag fick stå och tränaren i östgötalaget hade sett den matchen och de hade ingen reservmålvakt så jag fick bli det. Helst är jag utespelare, säger Elin med ett leende.

Hon är assisterande lagkapten i Team Östergötland och vet vad som krävs för att lyckas i den tuffa utmaningen.

– De andra lagen är ganska bra, det gäller att man äter ordentligt för man tappar mycket energi. Sömn är viktigt och en bra stämning i laget så alla är glada och känner sig trygga och så, säger Elin.

Även Emma och Alice är laddade för veckoslutet i Småland.

Artikelbild

| Faiks trio i Stålbucklan, från vänster: Elin Asp, Emma Goding och Alice Karlsson.

– Det lär bli tufft men jätteroligt att få utmana sig själv och möta nya lag. Vi har spelat några träningsmatcher och det har gått bra. Vi är väl förberedda. Jag kommer spela center. Det blir nåt nytt, jag brukar spela back. Känner mig säkrast som back, men det är roligt att göra mål också. Jag ska visa en positiv sida och alltid köra 100 procent, peppa laget så vi kanske vinner hela Stålbucklan, säger Emma.

– Jag brukar göra en del mål och är bra på skridskorna. Ska också peppa laget, säger Alice, som spelar forward.

I gruppspelet ställs Östergötland mot Småland, Gästrikland/Hälsingland och Västerbotten.

– Svåra lag, vi var på ett läger i Småland för ett tag sen, då var vissa av de spelarna där och några är väldigt bra. Vi måste kämpa 110 procent i varje situation, säger Elin.

De två bästa går till kvartsfinal.

– Det blir tufft men vi ska försöka komma så högt vi kan. Varje cup är utvecklande med nya lag och nya utmaningar, säger Emma.

Att Faik bidrar med tre spelare tycker de inte är så märkvärdigt.

– Det är inte så många hockeytjejer i Östergötland som har den rätta åldern, säger Elin.

I Faik tränar och spelar de med jämnåriga pojkar. Emma och Elin kör även med Linköpings F 18-lag, som vann sin serie.

– Det går mycket snabbare med de äldre, men det är tufft även här, det är på olika sätt. Man utvecklas mer med att spela med killar, säger Emma, som har proffsspel i Kanada i framtidstankarna.

Mats Kinell, ledare i Faiks Team -05, hyllar att så många tjejer är med i klubbens ungdomslag.

– De är jätteduktiga, och jätteviktiga för vår förening. Ungefär hälften av spelarna är flickor och hälften pojkar så utan flickorna har vi inga lag. För att föreningen ska överleva är de direkt nödvändiga. Vi har uppmärksammat dem lite extra. De har även ett behov att få vara tillsammans utan killarna. Omklädningsrummet vi lyckades få till här är jätteviktigt, där träffas de också. Framförallt pojkarna lär sig mycket av att få vara i blandad miljö där alla är lika mycket värda, säger Mats.