Känslorna tog över för Ulf "Tickan" Carlsson efter VM-bronset och semifinalförlusten mot Kina (0–3).

Det är första gången på väldigt länge som jag har känt en rejäl press. Man vill ju att det här arrangemanget ska bli ett kanonarrangemang, säger Halmstadsbon Carlsson och fortsätter:
Det har varit mer stressigt än vanligt för att man vill få till det. Vi har ju infriat allt det där och det är jag grymt stolt över.

"Lite flyt med vissa grejer"

De blågula herrarna införlivade lite mer än vad som var målsättningen. Bronset var Sveriges första VM-medalj sedan lagbronset 2004.

Drömmen var ju en medalj, men vi vet också att vi måste ha lite flyt med vissa grejer på vägen. Jag gick in i rummet på lottningen och drog bland fyra kulor – och drog England. Den lottdragningen blev ju viktig i förlängningen, säger Carlsson, vars mannar säkrade medaljen via 3–0-seger mot engelsmännen i kvartsfinalen.

Trion Kristian Karlsson, 26 år, Mattias Karlsson, 26, och Jon Persson, 31, har utgjort stommen i laget. Där bakom finns även 20-årige Anton Källberg (två matcher) och 16-årige VM-debutanten Truls Möregårdh (en match), som tog silver på junior-VM i januari.

Det är jättespännande. Anton och Truls är unga killar som har alla möjligheter att bli riktigt, riktigt bra spelare. De har åldern för att utvecklas rejält i framtiden. Kristian och Mattias har ju många år kvar. Tittar man runt om, framför allt i Europa, är det inga lag som kommer så brett som vi gör eller har spelare som sticker ut, säger Carlsson.

Ulf "Tickan" Carlsson var förbundskapten när Sverige – med Jan-Owe Waldner, Jörgen Persson, Peter Karlsson och Fredrik Håkansson – 2000 blev det senaste landet att slå Kina i en final i lag-VM. Guldet var Sveriges femte i lag. Sedan dess har dock Kina sprungit ifrån – stormakten kan vinna sitt nionde raka lagguld på söndagen.

Mot Kina har du en känsla att du inte får göra något enkelt. Du måste göra allt med väldigt hög kvalité, säger Carlsson.

"Måste få mer resurser"

Vad krävs för att ni ska kunna utmana Kina igen?

Vi måste få mer resurser. Kunna jobba hårdare och proffsigare. Vi får inte glömma att vi möter landet som flest pingisspelare i världen, mest resurser och flest tränare. Det är högsta klass på allt, säger Ulf "Tickan" Carlsson.

Frågan är dock om lilla Sverige, vars bordtennisklubbar har 45 000 medlemmar, ens med optimala resurser kan utmana Kina som har miljontals av licensierade spelare.

Vi har säkert en chans att kommare närmare, absolut. Sedan om det räcker hela vägen är ju svårt att svara på, säger Ulf "Tickan" Carlsson.